Поділитись:

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

Неділя, 24 листопада 2019, 20:00
17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

А ви знали, що не так важливо, якою пастою ви користуєтеся, як те, чи регулярно та правильно ви чистите зуби? Ми теж не знали. Тому традиційно пішли із серйозними та не дуже питаннями про гігієну рота та зубів до професіонала. На пласкі питання «Конкурента» відповідає стоматолог клініки «Естетика» Роман Сенюра. 

  1. Ви боїтеся, що пацієнти вас вкусять?

Дуже рідко, але траплялося, що пацієнти легенько кусалися. Це відбувалося несвідомо. Таке може трапитися під час зняття відбитків для виготовлення коронок. Коли стоматолог знімає відбиток, то пацієнт, який на процедурі вперше, може подумати, що треба закусити відбиткову ложку. А цього робити не треба. Одначе страху, що пацієнт покусає навмисне, у мене немає.

  1. Хто стабільніший клієнт дантиста: хокеїст чи любитель солодкого?

Однозначно стабільніше відвідуватиме стоматолога любитель солоденького. Але й випадки травм трапляються. Особливо узимку травмуються дівчата, які носять підбори. Це сезонна часта травма, коли сколюються зуби. Зважаючи на силу удару, можна позбутися від частинки зуба до повністю вибитого зуба. Тому лід та каблук – речі несумісні.

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. Що відбувається із зубами, які видалили? Куди їх дівають?

Видалені зуби замочують у перекисі водню. Відбувається дезінфекція. Білок та кров знезаражуються, і такі зуби утилізують. Використати їх можуть хіба що дантисти для навчання. Але для цих потреб використовують цілі зуби, які змушені були видалити у пацієнтів, які хворіють на пародонтит. Такі зуби, як макет, використовують молоді лікарі, аби навчитися пломбувати кореневі канали. Усі молоді студенти, інтерни просять надати такі зуби для мануальних навиків. Так свого часу робив і я. Або ж це може знадобитися, коли клініка купує нове обладнання. Тоді краще його випробувати на видалених зубах, а не на реальних пацієнтах.

  1. Що ви робите, коли людина починає плакати?

Я намагаюся зрозуміти причину плачу. Адже часом люди плачуть від страху. А деколи це сльози радості. Коли з людиною нормально спілкуєшся, ввічливо, то вона перебуває в шоці від ставлення лікаря до пацієнта. Це стосується людей, які мали негативний досвід відвідування стоматологів. Це, звісно, не йдеться про ридання, але краплі на очах трапляються.

  1. Хто більше боїться стоматологів: чоловіки чи жінки?

Однозначно чоловіки бояться стоматологів більше. Оскільки жінки витриваліші до болю, аніж чоловіки, які мають менший больовий поріг. Якщо чоловік колись відвідував стоматолога і йому там було боляче, то під час наступного візиту буде панікувати.

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. А як ви справляєтеся з такими наляканими пацієнтами?

Можна використовувати такий же ж метод, як під час прийому дітей. Тобто перший візит до дантиста повинен бути атравматичним. Спочатку потрібно поговорити, заспокоїти, покатати на кріслі, запросити прийти наступного разу і пацієнт зрозуміє, що й в майбутньому буде не боляче. Схожий принцип і під час роботи з чоловіками. Для початку можна зняти наліт, поговорити і робити щось, що абсолютно не може й мати натяку на біль.

  1. Чи правда, що зубний біль знімає полоскання зуба горілкою?

Це абсолютний міф! Полоскання горілкою зубний біль не знімає, хіба це буде достатньо велика доза горілки і людина сп’яніє настільки, що не відчуватиме біль зокрема. Нікому такого не раджу. Біль буває різний. Наприклад, біль запаленого нерва знімає анальгетик. Але найліпший спосіб позбутися болю – відвідати стоматолога. 

  1. Безпечні методи відбілювання зубів існують чи то міф?

Існують безпечні методи відбілювання зубів. Йдеться про відбілювання препаратами на основі перекисю водню, які активуються апаратами з холодним джерелом світла. В такому випадку відбувається відбілювання методом вимивання харчового барвника, який за роки в’ївся у зуб. Тобто ми вимиваємо барвник, не впливаючи на структуру зуба.

  1. А чому в американців такі білі зуби?

Вони їх відбілюють. У будь-якому супермаркеті продаються відбілювальні стрічки, які приклеюють до передньої поверхні зубів. Там теж діє перекись водню, але у меншій концентрації. Це не абразивне відбілювання.

  1. Колись любили ставити золоті коронки. Потім – камінці на зубах. Яка зараз фішка?

Нині у тренді мати максимально здорову посмішку. Тобто білосніжні, рівні і здорові зуби. Саме тому зараз частіше ставлять брекети, вініри, аби максимально покращити усмішку.

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. Зубні феї існують? Але зважайте, що нас можуть читати діти.

Так, вони існують. Вони приходять до маленьких діток, аби забрати їхній молочний зубчик. Але так само феї приходять у вигляді стоматологів і до їхніх батьків, які не доглядають за зубчиками. Якщо за зубчиками не дивитися, тоді дантист мусить забрати недоглянутий зруйнований зубчик навіть у дорослого.  

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. Чому зуб мудрості зветься зубом мудрості, якщо мудрості він не додає?

Зуб мудрості виростає останнім і переважно у віці з 18 до 30 років. Тож через такий вік їх так і прозвали. Зуби мудрості проростають не у всіх, і це нормально.  

  1. Що буде зі сточеними справжніми зубами, на які поставили вініри, через 20 років? Вініри треба міняти?

Аби поставити вінір, зуби сточують зовсім трішки – від 0,2 до 0,5 мм. Це у межах емалі, нечутливої частини. Що може статися з вінірами? Вони можуть сколотися при травмі або ж якщо ми будемо зубами лускати горіхи чи вареники з вишнями, в яких є кісточки. Тобто вінір можна надламати так само, як і свій зуб. Вінір може відклеїтися з часом, оскільки кожна адгезивна система має гарантійний термін експлуатації. А ще справа в тому, що вініри клеять на рівні з яснами, а не під ними. З віком наші ясна атрофуються і може стати видно перехід вініра в корінь зуба, адже зазвичай емаль зуба та корінь зуба відрізняються у кольорі. Тому найвірогідніше пацієнт за 20 років захоче поправити вініри, оскільки його не влаштовуватиме видима межа переходу.

  1. Яку зубну пасту рекомендують стоматологи?

Не настільки важлива та зубна паста, як методика та техніка чищення зубів. Паста застосовується як спінювач, який має підняти наліт та втримати його. Механічний рух щіткою завжди має бути від ясен до різального краю зубчика. Тобто зверху донизу і, відповідно, навпаки, якщо мова йде про нижній ряд. А паста допомагає лише чистити. Основне, аби вона не мала крупинок, тобто була не абразивною. Хоча, звісно, є лікувальні пасти, які мають своє призначення. Наприклад, для зняття чутливості зубів.

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. Чи є стоматологи для тварин?

Є такі стоматологи. Не впевнений, що такі є у Луцьку, але у Львові можете зустріти.

17 пласких питань до стоматолога з Луцька: про вініри, укуси пацієнтів та зуби мудрості

  1. Чи може стоматолог сам собі лікувати зуби?

Я не наважуся на це, а радше довірюся професіоналу. Наприклад, своїм співробітникам, або колегам, роботи яких я бачив. Полікувати себе – це фізично неможливо, бо важко уявити, якою має бути система дзеркал. Хоча я знаю двох стоматологів, які самі себе лікували. Один з них працював у районі в селі і йому довелося самому пломбувати собі канал. Тобто не ставив пломбу, а лише пломбував канал. Хоча яким це чином було, я не бачив.

  1. Чому так трапляється, що хірурги видаляють не той зуб?

Хірург зазвичай видаляє необхідний зуб. Проте бувають і казуси. Бачив під час навчання: у пацієнта було багато зубів для видалення. Хірург зробив знеболення з лівого боку, а видаляв симетричний зуб з правого боку. Буває, що до хірурга направлять видалити певний зуб, а хірург (після додаткових обстежень) видалить інший зуб, який і був причиною болю.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів