Поділитись:

Інсульт: як розпізнати та запобігти його виникненню

Середа, 30 жовтня 2019, 01:42

Інсульт може трапитися у будь-кого, у будь-який час і в будь-якому місці. Наразі інсульт є провідною причиною інвалідності у всьому світі та другою провідною причиною смерті. Про це написала ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Однак, за її словами, інсульту можна запобігти. У Світовий день боротьби з інсультом Супрун нагадала все, що варто знати про інсульт, як захиститися та як діяти у випадку цього стану.

Що таке інсульт та як він виникає

Інсульт – це гострий епізод нестачі кровообігу ділянки головного мозку. Як і всі органи, для нормальної роботи мозок потребує кисню та поживних речовин, які транспортуються до нього через кров. Якщо постачання крові обмежується або припиняється, клітини мозку починають відмирати – близько 2 мільйони нервових клітин за хвилину. Це може призвести до травми мозку, інвалідності та навіть смерті. 

Існує 2 різновиди інсульту:

  • ішемічний – при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується (становить близько 85% усіх випадків)
  • геморагічний – викликаний розривом мозкової артерії

Щороку в Україні виникає 120-150 тисяч інсультів, але абсолютної більшості з них можна уникнути. Якщо нічого не робити, близько 14,5 мільйонів людей у світі матимуть інсульт, третина з них – зі смертельними наслідками.

Фактори, які підвищують ризик інсульту

Близько 90% випадків всіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо впливати. Ці чинники не можна ігнорувати – що довше нічого не робити для профілактики, то важчими будуть наслідки.

Ризик інсульту підвищують куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше ніж 150 хв на тиждень) та ожиріння.

Медичні проблеми, які становлять загрозу – підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст. – головна загроза), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту у 5 разів) і високий рівень холестерину. Зважаючи на ці фактори, а також на вік, можна визначити ймовірність інсульту протягом найближчих 5 чи навіть 10 років.

Крім цього, ви можете самостійно розрахувати ризик інсульту. Для цього є онлайн-інструменти – спеціальні калькулятори Stroke Riskometer або QStroke. Їх можна безкоштовно завантажити на смартфон за цими лінками (https://goo.gl/nQ2EsNhttp://bit.ly/34aNOlt) або виконати розрахунки онлайн.

Якщо ризик інсульту чи інших судинних катастроф підвищений навіть помірно – це дуже вагома причина звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. Лікар зможе вам надати поради щодо профілактики судинних хвороб, за потреби направить до кардіолога чи судинного невролога або на необхідні дослідження. 

Водночас, навколо інсульту існує безліч міфів стосовно профілактики, лікування та реабілітації пацієнта. Наприклад, що для лікування необхідні лише крапельниці, або що порушення, спричинені інсультом, поступово зникнуть самі по собі чи що після інсульту не можна займатися спортом. Але це зовсім не так.

Як діяти в разі інсульту

Найбільш зручно запам’ятати симптоми інсульту за абревіатурою МОЗОК. 

М – мовлення. Раптове порушення мови або людина не може відповісти на запитання.
О – очі. Несподівана втрата зору чи чіткого бачення одним або двома очима.
З – запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові.
О – обличчя. Поява асиметрії на обличчі під час мови.
К – кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок.

Іноді інсульт може проявитися тільки інтенсивним головним болем.

Запам’ятайте ці симптоми та негайно викликайте екстрену медичну допомогу, якщо помітили хоча б один із них. В разі інсульту, вкрай важливо якнайшвидше звернутися по допомогу, це – невідкладний стан. Що швидше людина отримає допомогу, то вищі шанси вона матиме на повноцінне одужання, нормальне життя після інсульту та уникнення ускладнень.

У 2020 році у рамках програми медичних гарантій, лікування гострого мозкового інсульту буде оплачувати Національна служба здоров’я України за підвищеним тарифом – 19 500 гривень. Лікування інсульту – один з пріоритетних напрямків. Українці не будуть платити за лікування інсульту зі своєї кишені, за ці послуги вони вже сплатили своїми податками.

Оплата за послуги надаватиметься за умови, якщо медзаклад відповідатиме вимогам НСЗУ. Серед них – наявність у закладі оснащення для нейровізуалізції (КТ або МРТ), можливість для проведення тромболізісу, а також відповідні медичні спеціалісти. НСЗУ покриє підтвердження діагнозу, лікування та реабілітацію у гострому стані.

Інсульт загрожує кожному. Протягом життя він станеться у кожного шостого з нас. Це вагома причина, щоб задуматись, як захистити себе та рідних. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кожен повинен знати, як надавати першу медичну допомогу", – Супрун

Надрукувати
мітки:
коментарів