Де у Луцьку народжують без болю, або Екскурсія для вагітних

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 17:40

Волинський обласний перинатальний центр уже усталено називають будинком щастя і любові. Воно й не дивно. Нове обладнання, абсолютно новий підхід до пологів. Про це й говорили на екскурсії для вагітних, яка відбулася у закладі  у п’ятницю, 25 жовтня. Загалом це уже четверта екскурсія. Вони відбуваються щоп’ятниці.

centerРеєстратура

Перше, що незвично, це відкрита й доступна реєстратура, у яку не потрібно дивитися через маленьке віконечко. Тут можна отримати консультацію, не вистоюючи величезних черг, а зручно сівши на стільчику. Завідувачка поліклінічного відділення Надія Щурук розповідає, що це реєстратура відкритого типу. З листопада тут запрацює електронний документообіг.

centerНадія Щурук

Нас заводять до студії щасливого батьківства. Це простора кімната, у якій багато вагітних та їхніх чоловіків. Тут вони навчаються та отримують консультації, є й практичні заняття.

Надія Щурук зауважує, що у закладі надаються не лише акушерсько-гінекологічні послуги, пацієнти мають можливість обстежитися в терапевта, ендокринолога, судинного хірурга, кардіолога, і, звичайно, тут проводиться перинатальна діагностика обстеження плода.

Очільниця медзакладу Ірина Горавська розповідає, що за 6 тижнів, які працює заклад, тут відбулося 128 пологів. Наголошує, що на світ тут з’явилося уже шість двійнят.

centerІрина Горавська

«Ми дійсно виконуємо ту функцію, яку покладено на перинатальний центр. Передчасних пологів у складі всіх пологів у нас відбулося 15 %. У порівнянні, щоб ви розуміли, в області показник 3-6 % передчасних пологів. Якщо у нас 15, значить, ми спрацювали правильно, і люди йдуть в перинатальний центр, бо знають,  що тут можуть надати їм кваліфіковану допомогу».

Розповіла лікарка і про те, що у закладі широко практикується знеболення пологів:

«Наш колектив вважає, що у наш час жінки мають право народжувати без болю. Насправді це дуже важливо. Ми вивчили думку вагітних жінок, чого вони найбільше бояться у пологах. І усі відповіли, що це біль. Знеболення відбувається різними методами, у тому числі, і епідуральною анестезією. І я звертаюся до всіх жінок:  якщо ви хочете народити без болю, якщо пологи мають бути святом, приходьте у перинатальний центр».

Екскурсію закладом проводить завідуюча пологовим відділенням Вікторія Костюк. Спочатку розповідає, як правильно потрапити в заклад, до якого корпусу йти, де саме знаходиться цілодобовий пост, де приймають жінок, які будуть народжувати.

Вікторія Костюк

Далі нас проводять в акушерський корпус, з якого видно відділення інтенсивної терапії новонароджених дітей. Вікторія розповідає, що основна  функція перинатального центру – виходити глибоко недоношених діток.

«Це не простий банальний пологовий будинок. Якщо дитина там народжується і з нею щось не так, то при потребі вона переводиться у іншу лікарню. У перинатальному центрі повний спектр послуг. Коли родина вибирає заклад, у якому хоче народжувати дитину, вона повинна знати не тільки про умови у ньому, а й можливості апаратури і устаткування закладу», – каже лікарка і запевняє, що у перинатальному центрі є усе необхідне високоякісне обладнання.

На території пологового відділення є 9 індивідуальних пологових зал і дві додаткові. Пологові зали організовані за так званим принципом маленької однокімнатної квартири. У кожній є санвузол – душ, туалет, умивальник і, власне, пологова зала. Як розповіла Вікторія Костюк, тут все працює за системою чистих приміщень  –  повітря поступає тільки через систему фільтрів. Воно зволожене або охолоджене, а через витяжну систему забирається забруднене.

Родзала

Для майбутніх батьків Вікторія Костюк показує індивідуальние ліжко-трансформер. Демонструє, як воно регулюється, аби жінка почувала себе максимально комфортно. Воно повністю може замінити драбину і народжувати на ньому можна у будь-якій позиції - напівсидячи, вертикально, лежачи.

Ліжко-трансформер

«Після народження дитину кладуть у відкриту реанімаційну систему. Тут її оглядає неонатолог. Ця система сама регулює тепло для дитини, оцінює її за шкалою Апгар», – каже лікарка.

Відкрита реанімаційна система

Післяпологові палати у перинатальному центрі розташовані за системою боксів – дві одномісні палати, одна поліпшеного планування. Тут спільний санвузол. Палати досить затишні, тут є ваги для контролю ваги дитини, велике та мале ліжко, невелика шафа, стіл та стільчик. Якщо породілля хоче перебувати у палаті з родичами, їх заселяють у палату сімейного типу.

Післяпологова палата

Лучани Вадим та Людмила пройшли школу відповідального батьківства і народжувати своїх двох дітей, яких виношує жінка, планують тут.

«У центрі усе на високому рівні – ремонт, обладнання, лікарі. Всі чуйні, уважні, доброзичливі, привітні», - каже жінка. Вадим додає, що лікарі завжди доступні у телефонному режимі, що дуже важливо.

По закінченню екскурсії майбутні батьки ставили багато запитань.  

У родзалі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: