Туреччина хоче затопити древнє місто: запускають гідроелектростанцію (фото)

Субота, 14 вересня 2019, 01:12

Влада Туреччини прийняла рішення затопити місто Хасанкейф, яке є одним з найстаріших нині жилих населених пунктів. Місто затоплять після запуску гідроелектростанції.

Про це повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на The Guardian.

Місто, населене переважно курдами, повністю піде під воду після запуску гідроелектростанції (ГЕС) на річці Тигр, що протікає через місто.

Вік Хасанкейфа оцінюється в 12 тисяч років, він містить безліч печер, церков і гробниць. Роботи з будівництва дамби почалися ще у 2006 році, древнє місто буде затоплено вже через кілька тижнів, незважаючи на протести місцевих жителів. Вони повинні покинути місто до 8 жовтня.

Проти зведення ГЕС неодноразово виступали місцеві жителі, екологи та правозахисники, але спроба оскаржити проєкт в Європейському суді з прав людини була безуспішною. Загалом, будівництво греблі призведе до затоплення 199 поселень, тисяч рукотворних печер і сотнень релігійних і культурних об'єктів. 80 тисяч осіб будуть змушені покинути свої будинки.

Крім того, це призведе до зниження біорізноманіття. Затоплення територій може знівечити багато вразливих і таких, що перебувають на межі вимирання, видів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські полярники віднайшли "загублену" льодовикову печеру в Антарктиді (фото)