Як стати фінансово грамотним та не тринькати усю зарплату

Четвер, 12 вересня 2019, 20:10

Виявляється, більшість українців не роблять щомісячних заощаджень. Ба більше, заробітна плата (чи стипендія) вичерпується до нарахування наступної. За інформацією «Сегодня», Україна разом із Польщею розділили останнє (тридцяте) місце в рейтингу фінансової грамотності населення. Про це свідчить дослідження USAID.

Тому «Конкурент» поспілкувався із фахівцем, який розповів, як у сучасному світі людині, яка живе на зарплату (+- має харчі із власної ділянки), варто планувати витрати, як заощаджувати, чи варто зберігати гроші у банках чи вдома «під матрацом», у якій валюті варто зберігати гроші та, власне, який відсоток від заробітної плати варто відкладати? До того ж ми підготували ТОП мобільних додатків, які дозволять вести власну бухгалтерію грамотно.

ПЛАНУВАННЯ ВИТРАТ

Голова комітету фінансового ринку Торгово-промислової палати України Олег Лиховид переконаний, що найкорисніше планувати витрати за допомогою наперед складеного бюджету за статтями витрат.

«Розпочати варто з того, що протягом певного періоду записувати свої витрати за статтями: харчування, житло, транспорт, одяг і т. ін.  От у цьому «і таке інше» криється індивідуальність власного планування. Набір цих статей має бути суто під конкретну персону. Адже харчування може бути і закупівлею продуктів у магазині/на ринку з подальшим приготуванням вдома, і харчуванням у їдальні чи навіть ресторані, і перекуси з друзями, чи клієнтами (хоча це вже представницькі витрати). А транспорт – і проїзд у маршрутках, і пальне для власного автомобіля (а ще ж його ремонт та обслуговування)», – порекомендував голова комітету фінансового ринку.

Із його слів, чим детальніше складений бюджет, тим легше виокремити з нього витрати, які треба урізати насамперед. Однак скласти детальний бюджет без консультації з фахівцем дуже складно. А ще складніше робити це регулярно і триматися запланованих витрат за статтями.

«Тому рекомендується простіший метод – 4-х або 5-ти конвертів. Тобто свої місячні статки розкладаються рівними частинами у ці 4 конверти (чи 5, якщо хочеться щось відкладати). Далі треба неухильно триматися правила: протягом тижня витрачати кошти тільки з одного конверта. У 5-й конверт можна вкласти кошти на регулярні щомісячні витрати і на заощадження. Однак поза увагою залишаються неочікувані витрати, наприклад, на ремонт або чистку взуття чи одягу, подарунки на дні народження, відпустка (хоча майбутні витрати на неї можуть бути частиною накопичень)», – додав Олег Лиховид.

ЗАОЩАДЖЕННЯ

Зі слів фінансиста, заощаджувати, безумовно, варто, адже багатство починається не з того, що у доходах, а з того, що у залишку після видатків. Однак, яку суму відкладати, – це дуже індивідуально.

«Незважаючи на поширену пораду заощаджувати 10 % від доходу, вважати це дієвим для всіх не слід. Значення мають і розмір доходу, і напрямки витрат, і наявність/відсутність боргів, і мета накопичень. Якщо це «чорний день», то який день вважати чорним, щоб розконсервувати заощадження?» – розповів голова комітету фінансового ринку Торгово-промислової палати України.

Також він порекомендував мати такий запас грошей, щоб можна було на них прожити не менше 2-х місяців без роботи (якщо її втратити).

«Але це підходить для людини у віці 20-25 років. Тому що у цьому віці роботу за 2 місяці знайти можна хоч якусь. Але цей період (можливості прожити без зарплатні) для 50-річної людини зростає практично до 1,5 року, а дехто каже і про 2 роки. Це щоб не погоджуватися у поважному віці на будь-яку роботу, а все-таки знайти гідну для себе», – уточнив Олег Лиховид.

Зберігати заощаджене кожен повинен обирати за бажанням та за сумою статків. Однак дещо варто тримати і «під матрацом».

«Іноді готівка може знадобитися зненацька, а в нас поки не надто розвинута мережа банкоматів. Зберігати дещо треба і в банку. Але варто врахувати, що ставка депозиту в банку рідко буває помітно вищою за інфляцію. Тому банківські накопичення тільки короткотермінові – до року. Зараз от популярні державні облігації (ОВДП). Але до них варто звертатися із помітними сумами. Там є свої накладні і транзакційні витрати», – уточнив голова комітету фінансового ринку.

ВАЛЮТА

Фінансист підкреслив, що український народ любить долари, але той, хто тримає гроші тільки у валюті, не обов’язково виграє.

«Простий розрахунок показує цікаву річ. Ми маємо майже 14-кратну девальвацію гривні за 23 роки її існування (з 1996 року). Але той, хто тоді, у вересні 1996 р., поклав би гривні на депозит під не захмарні 14 % річних із помісячним нарахуванням відсотків і додаванням їх до основної суми депозиту, той сьогодні обігнав би валюту у вартості. За останні 5 років (із вересня 2014) здорожчання валюти навіть не перекрило інфляції. А відсоток за депозитом, тим більше за ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), вільно обганяє цю інфляцію», – пояснив Олег Лиховид.

Та зауважив, що недаремно фахівці кажуть: «На валютному ринку домогосподарка завжди запізнюється». Тобто без поради впоратися важко. Якщо комусь шкода платити за індивідуальні поради, то хай згадає, як лікує безкоштовна медицина. Тут хоч держава виділяє якісь гроші, а фінансове оздоровлення держбюджет не фінансує.

«І не варто сподіватися на безкоштовні поради «консультантів» із фінансових установ. Вони радять тільки те, з чого у них найвищі комісійні. Найчастіше це накопичувальне страхування життя. Вислухавши такого «консультанта», обов’язково похваліть його знання і запитайте, чи ви змогли б стати таким консультантом і скільки би при цьому заробляли. Коли вам назвуть відсоток комісійних, зрозумійте, що їх беруть з внесків клієнта, ваших внесків. Це ті гроші, які ви недоотримаєте. Взагалі за все безкоштовне хтось таки платить. За консультації лікаря – держава або ви самі. А за консультації фінансового фахівця з вас візьмуть там і стільки, де і скільки ви не помітите», – підсумував голова комітету фінансового ринку Торгово-промислової палати України Олег Лиховид.

ТОП мобільних додатків, які дозволять вести власну бухгалтерію грамотно:

Spendee – корисний для планування бюджету, відстежує витрати, оптимізує бюджет і допомагає заощадити кошти. Зображує дані у зручній інфографіці.

Andro Money – це ефективне відслідковування кожного звіту про витрати, щоденний облік, управління категоріями, або навіть детальні графіки звітів користувача.

Money Lover – дозволяє управляти витратами, контролювати їх, нагадує про необхідні оплати рахунків, дозволяє контролювати витрати. Є можливість формувати бюджет та тримати руку на пульсі заощаджень.

Бюджет: облік витрат, планування та стастика – дозволяє розподіляти доходи і витрати за статтями, контролювати кошти, веде статистику, надає можливість працювати з декількома валютами одночасно. Є можливість ведення спільного бюджету з іншими користувачами.

Monefy – перегляд витрат на інформативному графіку, детальна інформація в списку під ним. Дозволяє керувати категоріями та підтримувати декілька рахунків, має вбудований калькулятор.

Alzex Finance – дозволяє автоматично створювати регулярні транзакції, відстежувати прогрес у досягненні фінансових цілей і контролювати витрати. Також є розпізнавання банківських СМС, імпорт чеків, підтримує всі валюти світу.

Матеріал підготовлений у межах просвітницької програми «FinKeeper. Завжди при грошах» громадської мережі «Суспільна альтернатива» за підтримки фонду Людвіга Ерхарда.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: