Поділитись:

Де прогулювати, як «не паритися» та отримувати стипендію: поради луцьким першокурсникам від відомих волинян (фото)

Понеділок, 09 вересня 2019, 20:00

Напевно, кожен першокурсник має плани на свої студентські роки. Хтось запланував вчитися на «червоний диплом», хтось визначився з тим, що спочатку варто розважатися, і лише перед сесією братися за голову, а хтось взагалі не розуміє, як він так швидко виріс і нині вже має статус студента.

Тож «Конкурент» зібрав ТОП-порад від відомих волинян, які зі свого досвіду знають, на чому варто акцентувати увагу першокурсникам: що варто робити, аби отримувати стипендію, як часто варто дзвонити батькам, де краще прогулювати пари, стосовно чого взагалі не варто перейматися і  як потрібно готуватися до сесії.

Роман Богдан
(старший інспектор з охорони публічної безпеки та порядку у Луцький ВП ГУНП у Волинській області):

На мою думку, щоб студентам отримати стипендію, потрібно наполегливо навчатися і працювати в цьому напрямку, адже не просто так є хороше прислів‘я: «Без труда не вытащишь и рыбку из пруда».

Батькам, я вважаю, потрібно телефонувати завжди, адже тільки вони, а не друзі зможуть дати хорошу пораду і заспокоїти. Для батьків їхні діти завжди будуть на першому місці.

Де краще прогулювати пари, я не можу сказати, адже я навчався в академії внутрішніх справ і прогуляти пару можна було тільки тоді, коли ти стояв в наряді десь, а потім цей «прогул» потрібно було відпрацювати і закрити пропуск оцінкою. Краще взагалі без поважної причини не прогулювати пари, тому що пізніше втрачені знання буде дуже важко надолужити.

Не варто перейматися тим, що стосується думки інших – хто як подумає про те, що ти вивчив пари, а хтось ні, як ти одягаєшся, як ти спілкуєшся. Скільки людей – стільки думок! Перейматись потрібно здоров‘ям, самовдосконалення та сенсом у житті.

Щодо підготовки до сесії, то зауважу, що мені дуже подобається прислів‘я: «Готуй сани влітку, а віз – взимку». До неї варто готуватися від початку навчального року, а не за день до екзамену. Варто заробити певний авторитет серед викладачів, щоб прийшов на екзамен, а викладач вже думав собі: «Він ходив цілий рік на пари, лекції всі писав, працював протягом року, на 3-4 точно заробив». Тоді й ніхто «валити» не буде. Особисто я так робив і закривав сесію на відмінно.

«Щоб бути хорошим студентом, потрібно навчитись слухати!» (С) Роман Богдан =)

Христина Назар
координаторка проєктів у Громадянському Русі «СВІДОМІ»):

Перший рік в університеті надзвичайно важливий для формування особистого іміджу серед одногрупників та викладачів. Щоб на старших курсах легше йшло навчання, потрібно добряче «попітніти» спочатку.

Тому, вступивши до університету, інституту чи коледжу, формуйте короткотермінові та довгострокові цілі, розставляйте пріоритети і не забивайте голову зайвою непотрібною інформацією, яка не пригодиться вам у подальшому житті. Беріть активну участь у житті університету і за його межами, проходьте додаткове навчання, подорожуйте, знайомтеся з новими цікавими людьми та зробіть так, щоб ваша освіта, розвиток та подальша робота стала хобі, задоволенням та справою всього життя!

А прогулювати пари можна тільки з користю. Наприклад, можна прийти на «Школу свідомого громадянина» (сміється, – К).

Костянтин Губиш
(інспектор з паркування департаменту муніципальної варти Луцької міської ради):

Потрібно одразу прийняти себе у стані першокласника, який припускається помилок і ставить «дурні» питання. Не варто боятися визнавати, що ви чогось не знаєте. Зробіть навчання звичкою. Люди, успішні в навчанні, не чекають мотивації — вони створюють її самі.

Батьки завжди раді чути своїх дітей, тому треба дзвонити частіше! Головне – не потрібно відмахуватися від думки батьків, різко їх обривати, виявляти зневагу до їх життєвого досвіду і бажання допомогти.

Прогулювати навчання – це круто, але не завжди. Якщо вирішили все ж «профілонити» пари, то варто зробити це максимально грамотно – почитати книжку, прогулятися на природі або просто відпочиньте.  Але краще ходити в універ, бо не закінчите навчання – і будете працювати у «Макдональдсі»!

Не варто перейматися вчорашніми проблемами, тим, що про вас говорять інші, чи передзвонить той симпатичний хлопець/дівчина, чи пасують шкарпетки до вбрання і чи того кольору повітряні кульки на дні народження. Перейматися можна дійсно вартісними речами: сім'я, кращі друзі, футбол (сміється, - К). І цього достатньо!

Щодо сесії, то можна писати шпаргалки. Механічна пам’ять у людини дуже сильна, тож вийде краще засвоїти матеріал, записуючи щось або ж накидаючи шпаргалки. Використовувати їх не обов’язково і навіть украй небажано, але для підготовки такий варіант є добрим.

Мая Голуб
(регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області):

Щоб отримувати стипендію, треба добре вчитися і багато читати. Також було б непогано спитати у колишніх першокурсників про те, як вони отримували стипендію. Адже поради інших допоможуть отримати корисну інформацію.

Я б також радила вже під час навчання шукати роботу за спеціальністю, щоб був досвід та навички. Коли я була студенткою, то писала статті та новини у волинські видання. Буде круто, якщо після закінчення навчання буде досвід роботи за спеціальністю.

Прогулювати пари не радила б, але якщо є можливість поспілкуватися із практиками вашої спеціальності, то варто все відкласти й прийти на зустріч з людиною, яка досягла багато у вашій сфері діяльності. У навчанні важливі практичні навички, адже теорію ви прочитаєте в книжках. Мені дуже багато практичних навичок дали тренінги з журналістики.

Не варто перейматися через оцінки, адже майбутньому роботодавцю важливо, що ви будете вміти й знати, а не те, що у вас було 4 в одному семестрі. Минулого року я була в США у одній з американських шкіл, де учні вивчають журналістику та етику. Там вчитель їм говорив, що помилятися під час навчання – нормально. Їх вчать не боятися висловлювати свою думку. Викладач сказав, що головне, аби вони потім не робили помилок на роботі.

До сесії потрібно готуватися так, щоб здати з першого разу. Не треба важливе відкладати на потім, скласти план, багато читати і не боятися – тоді вийде. А батькам дзвонити треба, щоб вони не хвилювалися.

Андрій Мацкевич
(концертний директор івент-агенції «Tikhonov concert and event agency»):

Усім студентам бажаю цікавого й успішного навчання. Стосовно стипендії – то це краще не відтягувати на останній день сесії, а планомірно і цілеспрямовано йти до неї, виконуючи певні завдання. Краще зробити 2-3 завдання за тиждень і вивчити відносно невеликий обсяг інформації, аніж вчити все за тиждень чи день перед екзаменом.

Батьками дзвонити треба щотижня, щоб не переживали, але першокурсникам варто покладатися на свої сили, адже вони вже не є школярами, а дорослими людьми. Тому потрібно відповідати за свої дії.

Прогулювати пари не бажано, але якщо так вийшло – то в хорошій компанії і бажано там, де є якісна музика. На щастя, у Луцьку таких закладів багато. Перейматися треба тільки за сесію і, як я вже казав, до неї варто готуватися поступово.

Микола Яручик
(депутат Луцької міської ради):

Першокурсникам я пораджу надіятися самим на себе, пари бажано не прогулювати. Вони повинні зрозуміти, що, пішовши вчитися, стали самостійними людьми. Тепер за свої вчинки відповідатимуть самі.

До батьків не рекомендую телефонувати, щоб не нервувати їх зайвий раз. Якщо телефонувати, то тільки з позитивними новинами. Навіть якщо є й нехороші новини, то краще їх замовчати, щоб батьки не хвилювалися.

Щодо стипендії, то все залежить від рівня знань. Якщо люди бажають вчитися, то вони, звісно, будуть отримувати хорошу стипендію. А якщо не дотягнув, тоді «сорі» (сміється, – К). Головне у цей період – не наробити дурниць і не влипнути в якусь халепу, яка потім буде відображатися і на батьках, і на самих першокурсниках.

Варто правильно та виважено підходити до всіх ситуацій і робити правильні кроки по життю, щоб потім про них не шкодувати. А також не зловживати алкоголем і курінням, щоб не пошкодити своє здоров’я.

Хай бережуть здоров’я, щоб потім через років 15-20-30 не вкладати кошти в його покращення.  Краще записатися у спортзал чи просто активніше вести свій здоровий спосіб життя.

Олег Огородник
(луцький адвокат):

На першому курсі однозначно треба встигати все: навчатися, вивчити імена усіх викладачів, познайомитися зі всіма студентами на потоці, знайти роботу із вільним графіком, готуватися до семінарів, аби на сесії було достатньо балів для «автомата» за будь-який залік чи екзамен.

Якщо прогулювати пари, то лише на роботі, адже іншої причини і бути не може, тим паче, на першому курсі.

Батьків зайвий раз теж не варто турбувати. Потрібно звикати до самостійності та власної відповідальності за прийняті рішення. Не варто перейматися далеким майбутнім, яке чекатиме після закінчення університету, краще зосередитися на сьогоденні.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів