Поділитись:

Робити гроші: 5 кінострічок про фінанси

П'ятниця, 27 травня 2016, 20:41
Робити гроші: 5 кінострічок про фінанси

Робити гроші: 5 кінострічок про фінанси

Світом фінансів кінематографісти цікавилися завжди – але частіше як фоном для зовсім інших історій. Наприклад, стрічка "Ділова дівчина" (1988) з Мелані Гріффітс у головній ролі була історією про те, що кмітливість і трохи везіння допоможуть зробити кар'єру й завоювати кохання.

А фільм "Вище неба" (2009) з Джорджем Клуні не так показував наслідки кризи 2008-го – хоча й це, звичайно, теж – скільки розповідав про те, що таке справжнє самотність.

Першим, хто взявся не просто розповісти людські історії, а й пояснити, як влаштований капіталістичний фінансовий світ, став Олівер Стоун – у драмі "Уолл-стріт" (1987 рік). Хоча справжній бум фінансових трилерів почався лише після кризи 2008-го. У 2010-му вийшов сиквел Стоуновського "Уолл-стріт", у 2014-му на цю ж тему висловився Мартін Скорсезе – у "Вовкові з Уолл-стріт". Тепер в український прокат вийшла "Гра на пониження" – детектив навпіл із психологічним трилером про те, як іпотечні кредити обрушили економіку США.

Forbes вибрав п'ять фільмів, котрі пояснюють, як влаштована фінансова система.

"Помінятися місцями", 1983

Якось раз брати Дюки, власники великої компанії, побилися об заклад: чи може компанією керувати хто завгодно, наприклад, безпритульний волоцюга? Перевірити вирішили на практиці: підібрали на вулиці Біллі (Едді Мерфі), одягнули його, поселили в дорогих апартаментах і призначили директором своєї компанії. А попереднього директора Луїса (Ден Екройд) звільнили, попередньо підставивши. Однак у чистому вигляді експеримент провести не вдалося: Біллі й Луїс об'єдналися, щоб показати братам Дюкам, що ставити досліди на людях недобре, а заодно розорити їх.

"Уолл-стріт", 1987

Біржовий брокер Бад Фокс (Чарлі Шин) мріє багато заробляти і працювати на легендарного Гордона Гекко (Майкл Дуглас). Той відомий своїм цинізмом, чуттям, яке ніколи не підводить, і залізною хваткою. Він купує компанії у скрутному становищі, і замість того щоб рятувати їх – банкрутить. Поки це приносить гроші, доля співробітників його турбує мало.

Коли мрія Бада здійснюється, і він потрапляє в команду Гекко, з'ясовується, що йому доведеться піти проти власного батька – профспілкового лідера однієї з тих компаній, якими займається Гекко. Режисер Олівер Стоун виступив ще і співавтором сценарію – і став першим, хто відверто показав: гарне життя ділків з Уолл-стріт – насправді зворотний бік їхніх поступок перед власним сумлінням.

"Аферист", 1999

Після серії успішних оборудок, які Нік Лісон (Еван МакГрегор) провів в індонезійському відділенні британського банку "Берінгз", його відправляють у Сінгапур. І в підсумку Лісон стає одним із ключових трейдерів банку.

На цій позиції він починає провертати хитрі махінації, які, врешті-решт, призводять до банкрутства банку, а Лісона – до ув'язнення. Фільм ґрунтується на реальних подіях – і на мемуарах самого Лісона.

"Уолл-стріт: гроші не сплять", 2010

У 2001 році Гордон Гекко (Майкл Дуглас) вийшов із в'язниці після восьми років ув'язнення. До 2008-го він встиг написати книгу, і тепер може на пальцях пояснити, у чому причина світової фінансової кризи. Слухати його погоджується Джейкоб (Шайа ЛаБаф) – трейдер з Уолл-стріт і бойфренд дочки Гекко Вінні (Кері Малліган).

У Гордона з нею натягнуті стосунки, і за посередництва Джейкоба він хоче їх налагодити. Ну, і заодно заробити – хватка й чуття фінансового ділка нікуди не поділися.

"Межа ризику", 2011

У великому інвестиційному банку скорочують штат. Звільнений начальник відділу з управління ризиками Ерік Дейл (Стенлі Туччі) передає флешку з незакінченим звітом своєму підлеглому Пітеру Саллівану (Захарій Квінто). Той, вивчаючи звіти, виявляє, що в банку – великі проблеми з цінними паперами з іпотечних кредитів, настільки великі, що ще трохи – і банк збанкрутує. Пітер повідомляє новину всім ключовим співробітникам банку, і ті за 24 години мають вирішити, що робити.

У ролях ключових співробітників – виключно зірки, від Кевіна Спейсі й Пола Беттані до Джеремі Айронса й Демі Мур. На рахунку стрічки – участь у Берлінському кінофестивалі й номінація на "Оскар". А прообразом банку, про який ідеться у фільмі й назва якого так жодного разу й не з'являється на екрані, послужив Lehman Brothers – з його банкрутства почалася криза 2008-го.

Надрукувати
мітки:
коментарів