Поділитись:

Жадан разом із Супрун заликає вакцинуватися проти дифтерії

Понеділок, 29 липня 2019, 15:11
Жадан разом із Супрун заликає вакцинуватися проти дифтерії

Дифтерія – дуже небезпечна хвороба. Вона навіть страшніша за кір, бо смертність набагато вища. Тому дуже важливо вакцинуватися.

У цьому переконували в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, письменник Сергій Жадан і директор Центру громадського здоров'я МОЗ Українип Володимир Курпіта, які 29 липня зробили ревакцинацію, – написала очільниця МОЗ у Facebook. 

В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70 % дітей, дорослих – ще менше. У 2018 році кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху дифтерії. Єдиний спосіб захиститися – зробити щеплення.

Є дві основні причини такого падіння рівня вакцинації в Україні. Перша – масштабна антивакцинаторська кампанія, зокрема з боку Росії. Друга виникла через те, що поставки вакцин стали нерегулярними та почався безлад у закупівлях.

Щеплення від дифтерії мають отримувати всі: і діти, і дорослі – протягом усього життя, кожні 10 років.

  • Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років – АДП-М.
  • Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Тобто якщо останнє щеплення проти дифтерії отримано в 16 років, наступне потрібно зробити у 26. І так далі кожні десять років.
  • Якщо ви вже дорослі, але не були раніше вакциновані або у вас немає записів про відповідні щеплення – для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М. Між першим і другим щепленнями інтервал має бути не менше 30 днів та шість місяців між другим і третім щепленнями.

Наразі в усіх областях України є якісна та безпечна вакцина у достатній кількості – понад два мільйони доз вакцини для профілактики дифтерії, кашлюку та правця. Це більше ніж 100 % від потреби. Зробити щеплення усі можуть безоплатно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

"Міністерство охорони здоров'я запустило сьогодні кампанію з вакцинації від дифтерії та правця. Оскільки з симпатією ставлюся до діяльності Уляни Супрун, до того ж зробив подібну вакцинацію пару місяців тому, не міг не долучитися і за компанію зробив щеплення від кору. І вас теж закликаю приєднуватись до цієї ініціативи – в ХХІ столітті все таки живемо, слід дбати про себе й про тих, хто нас оточує. Ну а на фото видно, що це зовсім не страшно", – додав Сергій Жадан. 

 Жадан разом із Супрун заликає вакцинуватися проти дифтерії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів