Поділитись:

Тихий убивця: як волинянам вберегтися від гепатиту

Неділя, 28 липня 2019, 13:45
Тихий убивця: як волинянам вберегтися від гепатиту

На Волині хронічні вірусні гепатити становлять 74,4% від захворюваності вірусними гепатитами, і цьогоріч лише хронічних вірусних гепатитів С виявили понад 50 випадків.

Про це свідчить аналіз рівня захворюваності за 6 місяців 2019 року щодо вперше виявлених випадків гепатитів, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Щорічно 28 липня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом (WorldHepatitis Day). Датою для його заснування став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B.

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних вірусів гепатиту – типи A, B, C, D і E. В Україні проводиться реєстрація трьох найпоширеніших варіантів захворювання, які викликаються вірусами гепатиту А, В, С.  

Вірусні гепатити А, Е – кишкові інфекції, джерелом є хвора людина, зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом. Після перенесеної хвороби наступає, як правило, повне одужання, залишається стійкий імунітет. Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до вживання якісної води, харчових продуктів, дотримання особистої гігієни. Ефективною також є вакцинація.

Гепатити типу В, С розвиваються внаслідок парентерального контакту з біологічними рідинами, призводять до розвитку хронічних захворювань, які часто є причиною цирозу та раку печінки.

Гепатит В 

Джерелом інфекції є хворі з різними клінічними формами гострого, хронічного вірусного гепатиту, цирозу печінки, а також здорові носії інфекції. У хворого вірус з’являється за кілька тижнів до перших ознак хвороби, зберігається весь гострий період, можливе хронічне носійство віруса.

Основні шляхи передачі збудника:

  • парентеральний через кров, який найчастіше реалізується при переливанні донорської крові та її препаратів;
  • різноманітні втручання з  пошкодженням цілості шкіри ( операції, ін’єкції, різні діагностичні процедури). В перукарні, косметологічному кабінеті Ви можете заразитись при користуванні спільною бритвою, манікюрним набором, ножицями, якщо вони забруднені інфікованою кров’ю;
  • статевим шляхом;
  • під час пологів від матері до дитини;
  • користуючись нестерильним шприцом для введення наркотика.

За даними ВООЗ, 257 млн людей у світі інфіковано вірусним гепатитом В, майже 1 млн помирає щорічно, включаючи цироз та рак печінки в результаті  хронічного перебігу гепатиту В. Формування хронічного перебігу розвивається в 80-90 % дітей грудного віку, інфікованих гепатитом В протягом першого року життя.

З 1991 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендовано проводити вакцинацію проти гепатимту В дітям від народження.

Гепатит С

Вірусний гепатит С передається через кров, рідше статевим шляхом та під час пологів від матері до дитини. Його епідеміологія подібна до епідеміології гепатиту В, в зоні ризику – реципієнти крові, ін’єкційні наркомани, медичні працівники. Вакцини не існує, що пов’язано з великою мінливістю віруса.

За даним Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі налічується близько 180 млн людей, інфікованих гепатитом С, з яких щонайменше 1,2 млн проживають в Україні. Більшість з них не знають про свою хворобу, тому що в 80 % випадків гострий період проходить без симптомів і захворювання переходить в хронічну стадію, яка закінчується цирозом печінки. Деякі науковці стверджують, що істинна захворюваність значно перевищує офіційну статистику.

Найбільш ризиковими щодо передачі вірусів гепатиту є медичні заклади, в яких не дотримуються санітарно-протиепідемічних правил щодо індивідуальності використання медичного інструментарію, його знезаражування та стерилізації. Велику загрозу становлять косметичні салони, кабінети татуажу, пірсингу, перукарні, які допускають використання нестерильних інструментів при проведенні процедур з порушенням цілісності шкіри. При відвідуванні вказаних закладів не буде зайвим поцікавитись про стан очистки та стерилізації інструментарію багаторазового використання.

Як себе захистити від вірусу?

  • Зробіть щеплення від гепатиту В. Вакцина коштує близько 200 гривень. Щеплень потрібно зробити три (через місяць після першого і через півроку після другого). Якщо будете вакцинуватися у приватній клініці, доведеться додатково заплатити за консультацію терапевта (у середньому це 300 гривень).
  • Дітей до 14 років щеплять безкоштовно. Новонароджених вакцинують у пологових будинках
  • Вакцина від гепатиту В – найбільш безпечна, бо містить не сам вірус, а тільки очищений основний поверхневий антиген вірусу. Ця вакцина – продукт генної інженерії. Не може спровокувати хвороби. На Заході від гепатиту В вакцинують навіть онкохворих.
  • На манікюр-педикюр ходіть зі своїм набором інструментів.
  • Татуювання і пірсинг робіть тільки у косметологічних клініках, що мають відповідну ліцензію.
  • У вас повинен бути один стоматолог, гінеколог, якому ви довіряєте.
  • Якщо є можливість вибору, уникайте парентеральних втручань.
  • Вірусні гепатити В і С передаються статевим шляхом. Користуйтеся презервативом.
  • Будь-хто з ваших рідних може бути інфікованим – чоловік чи дружина, батьки, хтось із дітей. Вірус може передатися гематоперкутанним шляхом (через мікротравми шкіри, слизової). Тому кожен повинен мати свою зубну щітку, свої ножиці, бритву, рушник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів