Поділитись:

Сморід у Луцьку: лучани звертаються до лікарів

Середа, 17 липня 2019, 16:32

У Луцькій міській раді відбулося чергове засідання тимчасової міжвідомчої комісії з подолання негативної екологічної ситуації у місті.

Про це інформує пресслужба мерії.

Як зазначила начальниця відділу екології Оксана Тарабанюк, впродовж 15-16 липня до групи оперативного реагування 15-80 надійшло 99 скарг громадян на неприємний запах чи сморід, джерелом якого є поля фільтрації. Звернення традиційно надходили з району вулиці Львівської, ЛПЗ та при сприятливому напрямку вітру досягали центру та Завокзального району.

На полях фільтрації на вулиці Львівській розпочато роботи із засипання ґрунтом мулових карт, а на міських каналізаційно-насосних станціях протягом доби злив сторонніх рідин не зафіксовано, обладнання працює у штатному режимі.

Начальник управління охорони здоров’я Микола Якимчук зауважив, що зафіксовано три випадки звернень громадян міста зі скаргами на погіршення здоров’я, яке вони пов’язують із виникненням та поширенням смороду від полів фільтрації.

Голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик висловив сприяння зі своєї сторони для вирішення питання припинення роботи заводу, що призвело до виникнення смороду та забруднення навколишнього середовища. Із його слів, ця проблема турбує однаково і жителями Боратинської ОТГ, але виконавчі органи ОТГ не мають можливості проводити таку інтенсивну інформаційну та організаційну роботу, як у місті. У травні 2019 року відбувалася зустріч жителями села Городище з керівництвом та власниками ПрАТ “Гнідавський цукровий завод”. Було досягнуто домовленості, що заводом будуть вжиті заходи для припинення неприємних запахів від полів фільтрації. У Боратинській ОТГ, як і у місті Луцьку, працює робоча група. Він висловив позицію Боратинської ОТГ: “Запах має зникнути, якщо ні – призупинити діяльність заводу”.

Заступник голови правління з питань сировини ПрАТ “Гнідавський цукровий завод” Олекандр Нікішин підтвердив, що джерелом смороду, який поширюється в районі вулиці Львівської, ЛПЗ та інших районах міста є неочищені рідини, що зливалися на поля фільтрації, назвавши їх змивами мелясної барди з бункерів-накопичувачів, які встановлені на території заводу для тимчасового зберігання відходів виробництва.

У 2017 році проектантами не були враховані особливості відходів біоетанольного виробництва. Якщо барда контактує з чимось (повітрям, ґрунтом), а на вулиці висока температура повітря, – вона викликає неприємний запах. На сьогодні підприємство не має проблем із утилізацією відходів, адже розпочалися жнива і, відповідно до укладених договорів, відходи направляються на переробку у підприємства “Злагода”, “Хавест-Агро”, “Вілія”, “Баїв-Україна”. За рік на виробництві утворюється 60 тис. тонн меляси. На підприємстві є ємкості-накопичувачі на 32 тисячі тонн відходів.

Представник заводу запевнив всіх учасників засідання, що до 25 липня всі відкриті карти на полях фільтрації, навіть ті, які сьогодні заповнені неочищеними рідинами і продукують і надалі неприємний запах, будуть засипані шаром чистого ґрунту заввишки 30 см. 

Також заслухали представників ФОП “Дмитрук”. Вони розповіли, що на підприємстві здійснюється виробництво ковбасної продукції з напівфабрикатів (розроблених туш тварин). Забою тварин на підприємстві не здійснюють. За один день виготовляється до 7 тонн продукції. Воду використовують лише для охолодження продукції. Ця вода потім скидається у міську централізовану мережу. 80-100 кубометрів води проходить через локальні очисні споруди підприємства перед скидом у централізовану мережу. Щомісяця проводиться лабораторний контроль стічних вод. Крім того, щодня відбувається замивка цехів миючими сертифікованими засобами.

Заступник директора з технічних питань ЛМПД ДП “Укрспирт” Петро Денисевич повідомив, що з 8 липня 2019 року завод не працює. У виробництві використовується не мелясна, а зернова барда. До 2017 року утворювалась нативна барда, яку роздавали по сільгосппідприємствах. На сьогодні вологий концентрат віджимається і проводиться його осушування з подальшою передачею ТзОВ “Агрофонд”. Фугат (звільнена вода) скидається у централізовану каналізаційну мережу міста. Перевищень гранично допустимих скидів не зафіксовано. Щодня утворюється сім тонн відходів, які передаються сільгосппідприємству у село Сенкевичівка Горохівського району.

Про специфіку роботи підприємства “Кріогенсервіс” присутніх поінформувала Катерина Жук, керівник Луцького підрозділу. Із її слів, підприємство має у власності земельну ділянку на території Гіркополонківської сільської ради площею 1 га. Планують провадити діяльність із наповнення кисневих балонів та балонів з вуглекислотою. Вона запевнила, що при проектуванні будуть враховані зауваження громадськості під час громадських слухань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 квітня 2024
07 квітня 2024
02 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
16 березня 2024