Поділитись:

Супрун розповіла, як правильно обирати морозиво

Неділя, 14 липня 2019, 23:35
Супрун розповіла, як правильно обирати морозиво

Як  обирати морозиво, аби не отримати гострої кишкової інфекції, а отримати лише насолоду. 

Рекомендації написала очільниця МОЗу Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Класичне морозиво – білковий продукт. Це значить, що його так само, як і молоко чи сир, важливо правильно зберігати, аби не отримати в результаті споживання гострі кишкові інфекції. Тож обираючи морозиво серед усього розмаїття варіантів, звертайте увагу на декілька факторів.

Крім терміну придатності, варто перевіряти дотримання температурного режиму зберігання морозива – не вище -16°С. Дотримання температурного режиму впливає як на на зовнішній вигляд, так і та смак морозива. Крім того, температурні коливання можуть призводити до того, що всередині упаковки стрімко збільшуватиметься кількість мікробів. Адже морозиво від самого початку – не абсолютно стерильний продукт.

Наприклад, згідно ДСТУ, в одному грамі морозива з сушеними фруктами і ягодами, горіхами, родзинками, курагою, чорносливом, може міститися до 100 тисяч сторонніх мікробних клітин, до 500 клітин плісняви та до 100 клітин дріжджів. Якщо продукт правильно зберігати – ці цифри не зміняться, і він буде безпечним.

То яким має бути правильне морозиво:

  • Передусім – холодним та цупким, коли дістаєте його із морозильної камери.
  • Правильної форми. Якщо вершечок морозива деформований – це може свідчити про порушення температурного режиму при зберіганні.
  • Всередині упаковки не має бути інею та слідів продукту на обгортці.
  • Морозиво повинно мати рівномірну консистенцію.
  • Смакуючи десерт, ви не маєте відчувати кристали льоду, маслянистий смак чи “пісок на зубах” (кристали лактози).
  • На глазурі не повинно бути нальоту чи тріщин.

Будь-яка невідповідність свідчить про недотримання режимів збивання, заморожування та зберігання морозива. Безпечніше відмовитися від такого десерту.

  • Якщо полюбляєте морозиво “на вагу”, майте на увазі, що термін зберігання його дуже малий – лише одна доба. Якщо ж продавці чи власники вуличної точки, продовжують продавати таке морозиво далі, у покупців є ризик заразитись лістеріозом, сальмонельозом та кишковою паличкою.

Очільниця зауважила, що морозиво – це передусім приємний десерт, а не ефективний спосіб врятуватися в спеку. Для того, щоб краще почуватися в спекотну погоду, потрібно багато пити та пітніти, а також перебувати в тіні та захищати себе від прямих сонячних променів. Коли зі шкіри випаровується волога, наш організм охолоджується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів