Поділитись:

Зробити щеплення – єдина можливість захиститися від хвороб, – Супрун

Понеділок, 24 червня 2019, 05:48

Вакцинація – єдиний надійний спосіб захиститися від багатьох небезпечних хвороб. І це доведено беззаперечно.

На цьому наголошує у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Простий приклад. За даними CDC, за 20 років у США завдяки вакцинації вдалося запобігти 21 мільйону госпіталізацій та близько 732 тисячам дитячих смертей. Натомість за звітами того ж CDC, в США перед винайденням та застосуванням вакцини від кору, щороку на цю хворобу хворіло понад 3 мільйони людей, помирало близько 400, 

Американці отримали мільярди щеплень від різних захворювань. За 30 років уряд отримав дуже мало скарг на шкоду внаслідок вакцинації, які виявилися виправданими.

За останнє десятиліття урядова програма, яка здійснює компенсації людям, що постраждали внаслідок щеплення проти кору (National Vaccine Injury Compensation Program) отримала по дві скарги на кожен мільйон щеплень(!). Близько половини з цих скарг було відхилено через те, що зв’язку між щепленням та негативними наслідками через вакцинацію не було знайдено. 

Попри те, що маємо дуже показову статистику, недовіра до необхідності робити щеплення зростає всюди. World Health Organization (WHO) вже оцінили відмову від щеплень, як одну з глобальних загроз для здоров’я в світі у 2019 році.

Через віру в міфи та поширення антивакцинаторських настроїв, навіть у країнах з високим доходом та вільним доступом до вакцин, рівень охоплення населення щепленнями катастрофічно падає.

Це підтверджують і результати глобального дослідження Welcome Global Monitor 2018 року. У рамках дослідження вивчали ставлення людей до вакцин, довіру до медичних працівників та науки. В опитуванні взяло участь 140 тисяч людей зі 144 країн світу. 

Загалом 8 з 10 людей у світі (79 %) вважають, що вакцини безпечні, 7 % цілком з цим не погоджуються. Ще 11 % водночас не підтримують жодної тези щодо безпечності чи небезпечності вакцин.

Якщо взяти розподіл по регіонах, у країнах з високим рівнем доходів (Північна Америка та Північна Європа) лише 72 % людей погоджуються, що вакцини ефективні та безпечні. У Західній Європі цей відсоток сягає 59 %, і в Східній Європі – лише 50 %. У країнах з низьким рівнем доходів частка людей, що довіряють вакцинам значно вища – понад 90 %.

У цьому ж дослідженні виявлено, що у Франції кожна третя людина не довіряє вакцинам. Найвищий відсоток, ніж в будь-якій іншій країні світу.

Це пов’язано передусім із поширенням популістських та антивакцинаторських настроїв у країні. Доведено, що між зростанням популізму в західноєвропейських країнах (Італія, Греція, Франція) та рівнем недовіри до вакцинації існує тісний зв’язок. 

Як приклад, у Франції популістичне крило активно висловлює занепокоєння щодо безпеки вакцин та законів, які роблять обов’язковим щеплення для всіх дітей. Разом з цим понад 40 % лікарів не пропонують батькам вакцинувати своїх дітей. 

Які результати глобального дослідження в Україні:

В Україні доволі низький рівень абсолютної довіри до вакцин – лише 29 % українців вважають їх безпечними, 46 % українців – скоріше погоджуються, аніж не погоджуються з цим. І лише 50% вважають, що вакцини ефективні.

Крім цього, у дослідженні Україна фігурує серед країн-лідерів за кількістю хворих на кір – разом із Мадагаскаром, Філіппінами, Єменом, Бразилією, Сербією, Суданом, Таїландом та Францією. І це катастрофічно. Адже всі регіони України забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту, краснухи), і кожен може зробити щеплення безоплатно – незалежно від віку та будь-яких інших факторів. 

Таку ситуацію з недовірою до необхідності робити щеплення (навіть у спалах) маємо через кілька причин. Передусім віру в міфи щодо вакцинації та поширення недостовірної інформації про безпечність та якість вакцин.

Сьогодні вкрай важливо поширювати достовірну інформацію з перевірених джерел та вмикати критичне мислення, коли йдеться про вакцинацію. Адже зробити щеплення – єдина можливість захиститися від кору.

Найкращий аргумент у цьому випадку – цифри:

▪ З початку цього року на кір в Україні захворіло понад 54 тисячі людей
▪ За цей же період від ускладнень померли 18 людей
▪ Протягом спалаху (з літа 2017 року) захворіли понад 110 тисяч людей, 39 з яких померли

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, що впливає на запах тіла та як боротися з пітливістю

Надрукувати
мітки:
коментарів