Поділитись:

12 пласких питань ПРО ЙОГУ до інструкторів

П'ятниця, 21 червня 2019, 12:00

21 червня прихильники практики йоги розстеляють свої килимки з особливою радістю. Адже саме цього дня світ відзначає День йоги. Попри популярність цього заняття, у світі й досі є чимало стереотипних уявлень про це йогу, її мету та можливості. До слова, спробувати, що таке йога, можна буде безплатно у неділю, 23 червня, о 16:30.

А поки «Конкурент» адресував інструкторам йоги 12 питань.

Погодилися відповісти на них викладач та засновниця центру «Територія Йоги» Христина Губська, засновник, керівник, викладач у Йога центр «Yoga IF School» (м. Івано-Франківськ) Юрій Сулик, керівник, інструктор центру йоги «Анахата» Ірина Нікішина та інструктор Української федерації йоги Дмитро Шевченко. 

Поїхали!

  1. Що таке йога? Це гімнастика, фізкультура чи якесь духовне вчення? 

Юрій Сулик: Йога – це все разом. І набагато більше. Немає аспектів життя, яких не зачіпає йога, власне, практика йоги накладається на абсолютно все: фізична практика, спосіб життя, мислення, кар’єра тощо. Більшість людей асоціюють йогу із фізичними вправами, і вони справді в йозі неймовірні, для багатьох вони є основою практики.

Юрій СуликЮрій Сулик
Автор фото:facebook.com/SylukJurij

Дмитро Шевченко: Йога містить гімнастику, фізкультуру, духовне вчення і не тільки. Визначення йоги, як, власне, її цілі, завдання та методів, постійно змінюються і розвиваються. Наразі в масовій свідомості йога частіше пов’язана із худими, підтягнутими тілами в складних, практично неможливих для більшості нормальних людей положеннях тіла. Відверто кажучи, абсолютна більшість гімнастичних вправ в йозі стає суттєвою, починаючи із середніх віків. Тобто сама ідея фізичних вправ в йозі досить молода. А деякі із найбільш популярних асан сьогодні взагалі виникли в 20-му столітті. Те саме стосується і духовної складової. Якщо аналізувати Упанішади, Махабхарату, йогівські сутри, можна побачити, що як цілі, так і способи їх досягнення змінювалися (і продовжують змінюватись).

  1. Чи потрібні для йоги обов’язкові атрибути: спеціальний одяг, килимок, інше обладнання?

Христина Губська: Основний обов'язковий атрибут – велике бажання практикувати йогу. Все інше прийде згодом. Коли я починала, у мене був ще радянський коц і одні спортивні штани в смужку. Тепер мій арсенал обріс професійними килимками, більш зручним одягом, допоміжними предметами, але я легко обходжуся і без цього всього. Йога – це найперше наш внутрішній стан, який приходить внаслідок практики і, аби проживати його, абсолютно не потрібно ніяких предметів.

Христина ГубськаХристина Губська
Автор фото:facebook.com/chrystyna.hubska

  1. Можна почути про «парну йогу», «гарячу йогу» і навіть «пивну». А які різновиди йоги насправді бувають?

Дмитро Шевченко: Насправді різновидів йоги багато. Все залежить від визначення йоги та критеріїв поділу. Традиційно виділяють такі різновиди: хатха-йога, карма-йога, джнана-йога, бхакті-йога, лайа-йога. Останні кілька десятиліть, коли йога почала набувати популярності, багато людей вирішили, що власний стиль і напрямок – це конкурентна перевага. Якоїсь процедури чи критерію виділення нового різновиду йоги не існує, і почали виникати всілякі «йога-фітнес», «пивна йога», «дога» (йога для собак), «гаряча йога», та ін., ще більш безглуздіші. Поруч зі стилями, які, очевидно, виникають на хайпі, виникають і продумані, серйозні школи, як-от, наприклад, вріддхі йога (для зрілих людей), прасу йога (для вагітних), йогатерапія (для відновлення та підтримки здоров’я), кайя йога (для фізичного та естетичного розвитку тіла), сандхаана йога (динамічний стиль).

Юрій Сулик: Різновидів методів і підходів є велика кількість. А озвучені варіанти йоги, це, скоріше, ФАН, чим ЙОГА. Йогою займаються сотні мільйонів людей, відповідно, бізнес-індустрія постійно придумує нові фішки для «заманювання клієнтів». Деякі такі фішки є достатньо хорошими нововведеннями, наприклад «парна йога», а от «пивна» – це антийога, тому що алкоголь, з точки зору філософії йоги, належить до категорії «дуже шкідливо». 

  1. Чи треба сповідувати певну релігію або ж бути вегетаріанцем, аби займатися йогою?

Дмитро Шевченко: Йога – це не релігія. Сповідувати якусь певну релігію, як і неодмінно бути атеїстом, для зайняття йогою не принципово. Більш важливо мати здоровий глузд та критичність мислення. Для занять йогою не обов’язково дотримуватися вегетаріанства. Міф про те, що всі йоги – вегетаріанці виник через те, що через певні причини вже кілька століть ідея вегетаріанства користується популярністю в Індії, на території якої виникла йога. Тому і перше знайомство європейської культури із йогою відбувалося через прихильників вегетаріанства. Звідси виникло враження, що ці явища – йога та вегетаріанство – пов’язані. Насправді, вивчаючи першоджерела по йозі, ми не бачимо обов’язковості вегетаріанства для занять йогою.

Юрій Сулик: Ніяких таких умов немає. Всі древні тексти пишуть, що йога – поза релігією. Хоча багато релігійних течій і використовують йогу, але якщо забрати обгортку, ядро практики поза релігією. Щодо вегетаріанства, то воно є частиною ідеї йоги АХІМСИ – «поваги до життя», хоча і тут це добровільний вибір і не є обов’язковим при заняттях у звичайних групових класах.

  1. Як часто треба займатися йогою?

Дмитро Шевченко: Частота занять йогою повністю залежить від мети. Якщо основна мета – підтримувати своє тіло у здоровому стані, то буде достатньо кілька годин на тиждень.

Дмитро ШевченкоДмитро Шевченко
Автор фото:facebook.com/dmytro.shevchenko

Юрій Сулик: Якщо мова про заняття в групі, то новачкам достатньо 2-3 класи в тиждень. Щодо йоги як способу життя, тут практика безкінечна… Правильно дихати, ходити, їсти, спати тощо.
 

  1. Чи можна за допомогою йоги «прокачати» м’язи або ж позбутися зайвої ваги?

Христина Губська: Йога зміцнює і підтягує всі м'язи, але однозначно не дає великих об'ємів. А завдяки цілісності підходу до організму (харчування, очисні процедури, вправи, дихання) йога підсушує тіло. Та основний орган і система, яку прокачує йога – це мозок і нервова система!

  1. Йога – для всіх? Чи є якість протипоказання для занять?

Дмитро Шевченко: Йога має досить сильний та специфічний вплив на тіло людини. Звичайно, є ціла низка протипоказань, при яких йогою займатися суворо заборонено. Із повним переліком протипоказань можна ознайомитись за посиланням.

Юрій Сулик: «Йога для всіх, але не для кожного» – є така мудрість. Якщо ми говоримо про фізичну практику, то, звісно, будь-які серйозні відхилення здоров’я потребують індивідуального підходу, і, можливо, звичайна групова практика буде протипоказана, зате індивідуально можна підібрати те, що потрібно. Насправді йога – дуже гнучка система, головне потрапити до професіонала, і… не думати, що йога – це лікувальна система. Лікує лікар, а йога може бути чудовою системою оздоровлення. Лікування і оздоровлення –речі різні.

Ірина Нікішина: Йога для всіх тверезомислячих людей. Залежно від особливостей людини, підхід корегується.

  1. Чи можна отримати травми від неправильного виконання вправ із йоги? Як цього уникнути?

Юрій Сулик: Звісно, можна, будь-яка неправильна рухова активність може призвести до травм. Найпростіший спосіб – займатися під керівництвом досвідчених спеціалістів, тут і прогрес буде, і безпека практики.

Дмитро Шевченко: Неправильне виконання вправ йоги може призвести до травмування. Для того, щоб мінімізувати ризики, варто навчатися у досвідченого інструктора. Рекомендую звернути увагу на Українську федерацію йоги – це об’єднання кваліфікованих та досвідчених інструкторів із йоги. Філіали федерації на сьогодні діють в багатьох містах України та світу.

Ірина Нікішина: Так, травми можна отримати, якщо підхід до виконання асани є некоректним. Як уникнути? Розслабтеся і довірте себе Вчителю. 

Ірина НікішинаІрина Нікішина
Автор фото:IG: anahata.yoga.lutsk

  1. Чи можна почати займатися йогою самостійно (по книжках чи відео)?


Христина Губська: Почати можна самому все і завжди. Але чи це буде ефективно – питання. Я все ж за наставника в будь-якій системі, яку ви хочете опанувати. Підтримка і поради професіонала зекономлять вам час, зусилля і збережуть здоров'я. Як то кажуть «самолікування може нашкодити».

  1. Як зрозуміти, чи інструктор з йоги – хороший спеціаліст? Чи повинні вони мати сертифікати або будь-які інші документи?

Юрій Сулик: Не так і просто це визначити, хоча б через те, що фактично якихось загальновизнаних стандартів не існує. Мої рекомендації:

  • ваш інструктор має бути професіоналом. Тобто йога – це його професія;
  • він має мати достатній стаж особистої практики, який вимірюється роками;
  • бути адекватним і відповідати тим критеріям, які вам необхідні. Наприклад, ви прийшли за хорошим зовнішнім виглядом, тоді критично оцініть зовнішній вигляд інструктора;
  • добре, щоб інструктор закінчив повноцінні інструкторські курси і володів чітко якоюсь системою, а не генерував те, що приходить по ходу справи;
  • постійна самоосвіта і дипломи про закінчення різних курсів, семінарів, конференцій.

Дмитро Шевченко: Існує кілька критеріїв хорошого інструктора йоги: вчителі у яких він навчався, строк його навчання, строк його підготовки як інструктора йоги, стаж викладання. Додатковими перевагами можуть бути: знання санскриту, досвід навчання за кордоном, участь в навчальних та практичних заходах і ін. У найоптимальнішому випадку термін від перших кроків у йозі до перших учнів становить не менше 7 років. Всілякі сертифікати та інші документи можуть стати додатковим, але не критичним аргументом. По-перше, навчання йоги не є ліцензійним видом діяльності. По-друге, світова практика йде шляхом, коли в сертифікаті вказується кількість годин, впродовж яких особа проходила підготовку (200 або 500). Для того, щоб стати повноцінним інструктором йоги 500 годин – надто мало. Це не гарантує якість викладання та професіоналізм.

Ірина Нікішина: Серцем ми вибираємо Вчителя, якщо ми говоримо про оту йогу як древню науку, що вчить трансформації особистості. А якщо ми говоримо про «гімнастику йогів», так зараз модно казати в школах, які уникають глибин філософії йоги, то бажано, щоб ваш інструктор таки щось розумів в анатомії людини, питання лиш в тому, чи ми дійсно говоримо тут про йогу. 

  1. Чи всі йоги потрапляють до нірвани і що це таке?

Юрій Сулик: Нірвана – це буддистський термін і його немає в йозі. В йозі є стан самадхи (і то багато підтипів), тобто просвітлення. Це кінцева стадія йоги, пізнати, «хто ти, що з тобою буде після смерті і що таке світ в принципі», при тому пізнати через власний емпіричний досвід, а не через чиюсь парадигму вірувань. Дуже високі цілі, чи не так?
Доходять до таких станів дуже рідко, це складна практика, завдовжки у життя і часто не одне…

Дмитро Шевченко: Для того, щоб зрозуміти, що таке нірвана, варто визначити контекст вживання терміну. Якщо ми оперуємо цим терміном в будійському чи джайніському контексті – тоді це релігійна концепція, а як ми вже знаємо, йога не є релігією. Якщо ми аналізуємо одне із першоджерел йоги – Бхагаватгіту (бажано знайомитися із академічними перекладами без домішок кришнаїзму, а тим паче нео-кришнаїзму), то ми побачимо, що ідея нірвани як здатність до контролю розуму дуже близька до цілей йоги (в певному історичному контексті). Але в такому разі питання повинно бути змінено на «чи всі йоги досягають стану нірвани?». Не всі. Тільки хороші ;) Детальніше.

Ірина Нікішина: Нірвана – буддистський термін. Ціль йогина мокша, мукті, якщо коротко – звільнення з кола перероджень.

  1. Чи можуть люди, які вважають себе негнучкими, займатися йогою?


Христина Губська: Звісно! Казати, що людина недостатньо гнучка для йоги, – те ж саме, що стверджувати, наче ви недостатньо чисті, щоб прийняти душ. Одним з напрямків роботи з тілом у йозі є саме розвиток гнучкості, тому чим дерев'яніша людина – тим цікавішим буде процес.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів