У Росії оприлюдини радянські оригінали «пакту Молотова-Ріббентропа»

Понеділок, 03 червня 2019, 03:18

Раніше історикам були доступні тільки фотокопії німецьких оригіналів документ. 

У Росії вони вперше оприлюднили радянські оригінали Договору про ненапад між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, укладені 23 серпня 1939 року, а також секретний додатковий протокол до нього. Скан-копії документів оприлюднив 31 травня фонд «Історична пам’ять», зазначивши, що їх надав Історично-документальний департамент Міністерства внутрішніх справ Росії.

Про це повідомляє LB.ua.

Раніше історикам були доступні тільки фотокопії німецьких оригіналів документа, відомого як Пакт Молотова-Ріббентропа. Текст документа був оприлюднений у 1990-х роках, але це перша публікація візуальних зображень документів.

Документи друкуються на друкарській машинці, за ними слідують підписи наркома закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова – "авторитет уряду СРСР", а також міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Рібентроп.

У секретному протоколі до Договору про ненапад агресії сторони домовляються про "розмежування сфер взаємних інтересів у Східній Європі" у випадку "територіально-політичної реконструкції регіонів, що входять до складу країн Балтії та Польщі". Москва і Берлін встановили межі сфер цих інтересів. Через кілька днів після підписання угоди, 1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу, розпочавши Другу світову війну.

17 вересня радянські війська вторглися в Польщу. Польська територія була розділена між СРСР і Німеччиною відповідно до "сфери інтересів", викладеної в секретному протоколі до пакту Молотова–Ріббентропа.

Документ № 1. Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною. 23 серпня 1939 Радянський оригінал російською мовою.

Документ № 2.
Секретний додатковий протокол до Договору про ненапад між СРСР і Німеччиною. 23 серпня 1939 Радянський оригінал російською мовою.

Документ № 3. Роз'яснення таємного додаткового протоколу до Договору про ненапад між СРСР і Німеччиною. 28 серпня 1939 р Радянський оригінал російською мовою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВ Україні виробляють 200 літаків щорічно. Чому про це ніхто не знає?