На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

П'ятниця, 17 травня 2019, 04:56

Американський дослідник Віктор Весково під час встановлення рекорду на найглибше занурення знайшов пластиковий пакет та обгортки від цукерок в Маріанському жолобі у Тихому океані на глибині близько 11 кілометрів.

Про це інформує ULTIMATE GEEK NEWS, посилаючись на BBC.

Дослідники спускалися на дно не за пластиком, але це негативне «відкриття» має величезну важливість в плані того, наскільки масштабною проблемою є забруднення навколишнього середовища.

Що стосується позитивних сторін місії, занурення на дно Маріанської западини стало частиною експедиції «П’яти глибин», в рамках якої вчені досліджують найглибші ділянки п’яти океанів світу. Про цю експедицію компанія Atlantic Productions на замовлення телеканалу Discovery знімає однойменний документальний фільм.

Віктору Весково в спеціальному батискафі вдалося зануритися на глибину 10 927 метрів нижче рівня моря, оновивши рекорд глибинного занурення на дно Маріанської западини. Попередній рекорд належав знаменитому режисерові Джеймсу Камерону, який в 2012 році в рамках проекту Deepsea Challenger в одномісному батискафі занурився в «Безодню Челленджера» на глибину 10 908 метрів. Тоді зняті режисером кадри лягли в основу однойменного науково-документального фільму (2013) каналу «National Geographic Channel».

Батискаф для проекту «П’яти глибин» під назвою «DSV Limiting Factor» побудувала американська компанія Triton Submarines. Він має довжину 4,6 м і ширину 3,7 м. У його герметичному корпусі з титану товщиною 9 см можуть розміститися дві людини. Апарат може витримати величезний тиск до 1000 бар, що рівноцінно тиску на людину 50 літаків.

У рамках занурення дослідники зібрали зразки порід, живих організмів і провели кінозйомку, використовуючи 3D-камери. Повідомляється, що під час експедиції команда відкрила чотири нових види ракоподібних, яких назвали бокоплави або амфіпод. Також вчені бачили кільчастого хробака типу ехіуріди (на глибині 7000 метрів) і рожевого морського слимака (на глибині 8000 метрів).

Вчені планують перевірити, чи міститься в організмі істот, яких вони зібрали, частки мікропластіка. Недавні дослідження показали, що зараз це є поширеною проблемою навіть для тварин, що мешкають на великих глибинах. Мікрочастинки пластику небезпечні в першу чергу тим, що можуть накопичувати токсичні забруднення, а потрапляючи в організм тварин або людей, виділяти їх, викликаючи різного роду захворювання.

Будемо сподіватися, що надалі бактерій, здатних переробляти пластик, стане більше або людству все ж вдасться хоча б взяти під контроль проблему пластикового забруднення навколишнього середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривожний показник: вміст вуглекислого газу перевищує норму