Поділитись:

Супрун порадила українцям частіше голодувати

П'ятниця, 26 квітня 2019, 02:55
Супрун порадила українцям частіше голодувати

Голодування – корисне, і не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Мова йде про автофагію. Що це?

"Нашим клітинам, як і нам, слід прибирати в хаті, викидати мотлох, реутилізувати непотріб та зношені речі. В клітинах це відбувається так: білки, які неправильно "згорнуті", старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи потрапляють в лізосоми і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотріб. 

Цей процес називається "автофагія" – дослівно, "самопоїдання". Він відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких – голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження", – розповіла посадовиця.

За інформацією Супрун, у 2016 році Нобелівську премію з медицини дали Осумі Йошинорі за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагії. Чим це відкриття таке важливе? Автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, а також серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних хвороб, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.

Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину. 

Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки – коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.

"Обмеження калорій у той чи інший спосіб – це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для "очищення клітин від шлаків" слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 – але ж не постійно! Іншими шляхами "обмеження калорій" є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5 х 2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій", – рекомендує Уляна Супрун.

Чи є протипоказання до інтервального голодування? Так. 

  • Передусім, люди, що “заїдають стрес”, можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба. 
  • Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.
  • Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові. 
  • Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування. 

Які висновки?

- Періоди голоду – це корисно для здоров’я. Варто привчити себе регулярно "постувати", якщо тільки у вас немає протипоказань.

- Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитеся від перекусів і солодощів.

- Якщо голодування зовсім не ваше, то неодмінно займайтеся інтенсивними фізичними навантаженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як, скільки і навіщо: Супрун розповіла все про планку

Надрукувати
мітки:
коментарів