Поділитись:

На Волині хочуть створити єдиний центр з надання допомоги бійцям

Середа, 11 травня 2016, 14:57
На Волині хочуть створити єдиний центр з надання допомоги бійцям

З моменту оголошення антитерористичної операції на Сході України минуло більше двох років. За цей час у зоні "неоголошеної" війни за офіційною статистикою Генштабу ЗСУ загальна кількість бойових і небойових втрат української армії становила 3198 людини. За даними ООН, там загинуло понад 9000 осіб. Ще понад 121 тисяча військовослужбовців Збройних сил України отримали статус учасника бойових дій.

Кількість жертв на Донбасі перевищує втрати США в Афганістані за останні 15 років.

Нести бойовий обов'язок перед державою призвали чи не найбільше бійців саме із Волині. Всього за час проведення АТО воювати на Схід поїхали шість з половиною тисяч волинян. Лідирує Волинь і в сумній статистиці. Хоча в області і створено Державну службу у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, обласний центр допомоги учасникам АТО, проте без підтримки координації роботи та фінансування ефективно виконувати свою роботу вони не можуть. Окрім того, обласна програма з підтримки учасників АТО та членів їх сімей досі залишається на рівні паперового проекту. Напрацювання департаменту соціальної політики Волинської ОДА депутати не підтримали, відтак фінансування на медичну, психологічну, соціальну реабілітацію учасників АТО не виділили дотепер.

Попри вперте небажання влади визнавати війну війною і гарантувати бійцям належну реабілітацію, волонтери та медики наголошують на нагальній потребі психологічної реабілітації учасників АТО.

Бійці, які повертаються з війни, мають пройти спеціальну програму реабілітації, щоб підготуватися до мирного життя. Інакше людина може втратити себе, зненавидіти світ, почати зловживати алкоголем.

Відтак створили міжвідомчий центр психологічної реабілітації. До складу координаційної ради центру увійшли депутати обласної ради Михайло Імберовський та Ірина Констанкевич, головний лікар Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Тетяна Масікова, завідувач кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності СНУ імені Лесі Українки Мирослава Мушкевич, обласний позаштатний психолог департаменту охорони здоров'я ВОДА Вікторія Грищук, завідувач сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО у Волинській області Андрій Омельчук, представник центру допомоги учасникам АТО у Волинській області, психолог, волонтер Олена Звєрєва, заступник директора департаменту соціального захисту населення ВОДА Олена Комар, заступник директора обласного центру зайнятості Світлана Корецька, психолог Волинського обласного військового комісаріату Наталя Павлюк, психолог Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Руслан Ізмаїлов, в.о. керівника Волинського обласного центру допомоги учасникам АТО у Волинській області Тетяна Губанова (Должко) та модератор ради, член комісії з питань соціальної політики та соціального захисту Громадської Ради при Волинській ОДА, завідувачка кардіологічного відділення госпіталю Наталя Олянська.

Як розповів співорганізатор ради, депутат від "Самопомочі" Михайло Імберовський, перша зустріч охопила тему психологічної реабілітації бійців. Але очевидним є факт, що проблемних питань з підтримки "атовців" є набагато більше.

"Разом з головним лікарем Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Тетяною Масіковою та завідувачем кардіологічного відділення госпіталю Наталією Олянською ми подали ряд пропозицій, зокрема, включити у бюджет програми з підтримки бійців АТО кошти на придбання ЕКГ системи - холтер – приладу для добового моніторування ЕКГ та артеріального тиску, який необхідний для проведення обстежень бійців", – розповів Михайло Імберовський.

За два місяці волонтерської роботи зібрали інформацію про центри та заклади, які надають психологічну допомогу в області, розпочали створення реєстру учасників АТО та їх родин, що потребують сімейної реабілітації. Психологи СНУ та медики розробили скринінг-тести виявлення груп ризику ПТСР для щойно демобілізованих учасників АТО, які вони вже заповнюють під час реєстрації у військкоматах. Більшість бійців просто не хочуть проходити обстеження у психолога, а тестування дає можливість відслідковувати їх психологічний стан. На сьогодні провели і проаналізували вже 450 таких анкет.

Члени координаційної ради висловили пропозицію, щоб у всіх районах області або хоча б при всіх районних військкоматах у штаті був психолог, адже в районах психологічною реабілітацією практично ніхто не займається.

Окрім того, координаційна рада підняла питання кваліфікації психологів. Річ в тім, що нині в області працюють люди, які називають себе психологами, проте чи є вони фаховими спеціалістами і чи можуть вони надати дійсно якісну допомогу і не нашкодити, ніхто не береться стверджувати.

Активізувати роботу державних структур з цього питання закликала депутат Ірина Констанкевич. Вона, зокрема, звернулась до керівника Управління охорони здоров'я Волинської ОДА з пропозицією якнайшвидше скоординувати всі напрацювання з цього питання. Депутат також ініціює створення виїзних мобільних груп психологічної, соціальної та юридичної допомоги.

Учасники Координаційної ради дійшли спільної думки, що потрібно створити єдиний дієвий центр з надання допомоги і консультацій учасникам АТО. Своєрідний ЦНАП, в якому будуть зібрані всі напрямки, які нині "розпорошені" між різними державним органами, структурами і відділами.

Ці функції може виконувати Центр допомоги учасникам АТО у Волинській області, створений минулоріч як дорадчий орган при ОДА.

На думку членів ради, у Центрі допомоги мають бути зосереджені щонайменше шість основних напрямків: 1– психологічна допомога, 2 – медична консультація (де і як отримати медичне обслуговування учаснику АТО); 3 – соціальний захист ( призначення виплат, субсидій, пенсій); 4 – юридичний супровід (право на отримання земельних ділянок, житла); 5 – працевлаштування; 6 – освіта(якими пільгами користуються учасники АТО при вступі у виші, при оформленні дітей у садочки, школи), тощо.

"В нас є всі передумови, щоб такий Центр допомоги учасникам АТО запрацював і став дієвим органом, де всі учасники АТО матимуть можливість отримати кваліфіковану допомогу на всі питання, а не ходити по різних кабінетах. Маю сподівання, що обласна програма буде найближчим часом прийнята і вирішить ряд проблемних питань, з якими зараз стикаються наші захисники", – стверджує Михайло Імберовський.

До слова, у травні цього року відбудеться науково-практичний семінар по вивченню особливостей психологічної реабілітації учасників військових конфліктів.

Члени координаційної ради сподіваються, що обласну програму з підтримки учасників АТО найближчим часом приймуть і вирішить ряд проблемних питань, з якими зараз стикаються учасники АТО.

Надрукувати
мітки:
коментарів