Поділитись:

Психологія, саморозвиток, бізнес, або Що читають лучани

Вівторок, 23 квітня 2019, 09:00
Психологія, саморозвиток, бізнес, або Що читають лучани

Сьогодні, 23 квітня, Всесвітній день книги і авторського права. Це свято бібліотекарів, авторів, видавців, критиків,  читачів і усіх, хто має відношення до книги і любить читати.

«Конкурент» відвідав кілька книгарень у центрі Луцька, аби довідатися, що зараз читають лучани. Ми дізналися, чи втратила книга свою популярність і чи не витіснило її читання в інтернеті.  

У книгарні «Освіта», зі слів директора Оксани Грінченко, книгу не перестають купувати і досі. Навіть, не зважаючи на те, що вона дещо виросла в ціні. Каже, дуже популярним на сьогодні є український автор. Лучани купують історичні романи Василя Шкляра, Люко Дашвар, Світлану Талан, Дарину Гнатко, Андрія Кокотюху.

Оксана ГрінченкоОксана Грінченко

Крім того, купують багато літератури по саморозвитку, по психології, по розвитку бізнесу, розвитку самооцінки. Зараз популярною є книга  Роберта Кійосакі та Шерона Лехтера «Багатий тато, бідний тато». Купують книги Ошо, де автор пише про стосунки між чоловіками і жінками, книги Луїзи Хей про позитивне мислення. Часто лучани запитують Еріка Берна «Люди, котрі грають в ігри».

Найбільше в «Освіті» купують Володимира Лиса «Соло для Соломії, «Століття Якова» та нову його книгу «Стара холера», новий роман Шкляра «Треба спитати у Бога». Молодь цікавиться Максом Кідруком.

«Нещодавно хітом продаж у нас була книга «Філософія Toyota» і книга для підлітків ««Чарлі і шоколадна фабрика», – розповідає Оксана Грінченко.

Крім, того діти читають підліткову літературу про стосунки, школу, купують програмну літературу. Запитують Елеонору Портер «Поліанна». Для найменших купують Надію Гуменюк «Буслик хоче до Світязя».

Зі слів директорки книгарні, користується популярністю і зарубіжна література, книги по вивченню іноземних мов, розмовники, юридична література.

Маркетолог книгарні «Руніка», що у ЦУМі, Валентина Сурма каже, що зараз дуже популярна література по саморозвитку. Але не менше продається і література духовного спрямування.

Валентина СурмаВалентина Сурма

Часто покупці недооцінюють українського автора. Вважають, що зарубіжні пишуть краще. Серед жінок популярними є  такі автори, як Люко Дашвар, Доджо Мойес. З наших авторів цього року почав продаватися Макс Кідрук. Продається Валерій Ананьєв «Сліди на дорозі», Сергій Мартинюк «Капітан смутку».

Книгарня «Руніка»Книгарня «Руніка»

«Часто питають: у вас є «Магия утра»? Відповідаємо, що немає, але пропонуємо цю ж книжку українською – «Чудовий ранок». Проте люди кажуть, що це не те. От є невеликий відсоток людей, які не можуть читати українською», – каже Валентина Сурма.

Дитяча література сьогодні також популярна.

"Для найменших батьки зазвичай купують казки. Якщо це  покоління батьків старшого віку, то це казки традиційні, як ми звикли читати. Якщо батьки молодші, то вони шукають класні сучасні історії, де менше тексту, але більше малюнків. У видавництві «Читаріум» цінова політика  не низька, але вони дуже популярні тим, що роблять дуже класні малюнки», – розповідає Валентина Сурма.

Дитячі книгиДитячі книги

Найбільшою популярністю серед хлопців користується фентезі. Серед дівчат теж, але вони більше купують різні підліткові історії. Маркетолог каже, такі книги відповідають тій дійсності, у якій підлітки живуть. Популярною є книга Заґґ Зої «Дівчина Онлайн».

Лучанка Наталія Левчинська, яка прийшла у «Руніку» подивитися новинки, вважає, що читання онлайн ніколи не замінить книгу, яку тримаєш в руках.

«Це не електронна, не в телефоні читати. Я люблю заходити в книгарні і дивитися книги. Хоча ціни зараз високі, але я купую. Романи – це однозначно не моє. Подобаються книги по психології і саморозвитку», – каже лучанка.

У книгарні «Є» у топ-20 книг, які продаються найбільше, входять книги переважно зарубіжних авторів. Найпопулярнішими є різні мотиваційні книги, книги з психології. Це Ерік Берн «Ігри, у які грають люди», Стівен Кові «7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стефан Гарньє «Думай і дій як кіт», Еріх Фромм «Мистецтво любові» та інші.

Постійний читач Василь ВойтюкПостійний читач Василь Войтюк

Анна Луцюк допосагає з вибором книгиАнна Луцюк допосагає з вибором книги

Директорка книгарні Анна Луцюк розповідає, що серед дитячої літератури і досі найпопулярнішими є «Улюблені вірші» і три томи українських казок від Абабагаламага, традиційно - Гаррі Поттер. З'явилося багато фентезі і коміксів, які діти із задоволенням читають. Купують також  книги з біографіями відомих людей, це цікаво і надихає, що в 10 років, що в 15.

Книгарня «Є»Книгарня «Є»

«Якщо вийти за межі книгарні, то є люди, у яких інші пріоритети, які витрачають свої гроші не на літературу. Але до до нас в основному приходять книгозалежні  і бідкаються, що не вміють себе контролювати у книжкових магазинах, тому що все хочеться купити. Багато знайомих перейшли  на електронні книжки, але більшість втомилися від гаджетів і люблять відволіктися від моніторів до паперової книжки, щоб сторінки шурхотіли, і вчувався ледь-вловимий запах свіжого друку», - розповідає Анна Луцюк.

Книгарня «Є»Книгарня «Є»

Книгарня «Є»Книгарня «Є»

У книжковому магазині «Дім книги», що у центрі міста, найбільше зараз купують літературу по підготовці до ДПА і ЗНО.

Психологія, саморозвиток, бізнес, або Що читають лучани

Завідуюча книгарнею Олена Алексєєва каже, що лучани читають найбільше фентезі, психологію та класику.

Люди купують детективи, романи. Тут непогано продаються книги Тараса Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Світлани Талан, Василя Шкляра, Володимира Лиса, Люко Дашвар. Із зарубіжної літератури  – книги Джека Лондона, Теодора Драйзера. Серед дитячої літератури найбільш затребувані казки.

Книгарня «Дім книги»Книгарня «Дім книги»

Серед популярних книг Олена Алексєєва назвала «Бізнес 21 століття», Ніка Набокова «В ліжку з твоїм чоловіком», Марк Менсон «Тонке мистецтво пофігізму», Джон Грей «Чоловіки з Марса, жінки з Венери».  Часто лучани купують Ошо і Робіна Шарма.

«Немало продається класики на англійській мові. А от нещодавно лучанка купила «Алісу у країні див» українською, російською і англійською мовами. Зазвичай, купують книги українською. Якщо немає, то купують на російській», – каже завідуюча.

Книгарня «Дім книги»Книгарня «Дім книги»

Додає, що зараз молодь дуже багато читає. Буває, ще новинка ще не з’явилася на полицях книгарні, а її вже запитують. Покупці стверджують, що читати в інтернеті не цікаво. Адже  набагато ліпше, коли  книга в руках і приємно пахне книгою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024