Поділитись:

Відпустка продовжує життя: дослідження

П'ятниця, 19 квітня 2019, 03:37
Відпустка продовжує життя: дослідження

Любителі відпочити живуть довше трудоголіків. Такий висновок зробили професор Тімо Страндберг з Університету Гельсінкі і його колеги. Вчені представили результати дослідження на конгресі Європейського товариства кардіологів в Мюнхені.

Про це розповідає ESC.

Дослідження тривало 40 років. Весь цей час лікарі спостерігали за здоров'ям 1222 чоловіків-підприємців, які потрапили у вибірку. У кожного був як мінімум один фактор ризику серцево-судинних захворювань (паління, високий артеріальний тиск, підвищений вміст холестерину і тригліцеридів, порушення толерантності до глюкози, зайва вага).

Випробовуваних розділили на дві групи: одні отримували рекомендації по здоровому способу життя, інші жили, як раніше. Перші результати не здивували лікарів: ризик розвитку хвороб серця серед тих, хто стежив за здоров'ям, знизився на 46%. Однак через 15 років виявилося, що смертність в першій групі вище, ніж у другій.

Тоді вчені придивилися до інших аспектів життя учасників, крім харчування і фізичної активності. Виявилося, раніше ровесників вмирали ті, хто найбільше працював. У першій групі ризик передчасної смерті зростав на 37% серед чоловіків, які відпочивали три тижні в році або менше. Необхідність слідувати приписам лікарів додавала учасникам стрес.

"Це не означає, що відмова від шкідливих звичок негативно впливає на тривалість життя", – каже Страндберг.

За його словами, важливо не перестаратися — ні в роботі, ні в самоконтролі, і частіше йти у відпустку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увірвалися без бахіл: донька хворої лучанки нагримала на медиків

Надрукувати
мітки:
коментарів