Поділитись:

Чому зебри смугасті: дослідження

Субота, 06 квітня 2019, 23:26
Чому зебри смугасті: дослідження

Чому зебри смугасті? Дослідження, опубліковане в PLOS ONE, робить нас ще на один крок ближче до відповіді на це загадкове питання і розуміння того, як насправді діють смуги.

Про це повідомляє інтернет-портал technology.org.

Еволюція двоколірної шерсті зебри цікавила вчених понад 150 років. Було запропоновано багато теорій, включаючи захист від хижаків, краще регулювання тепла і соціальну функцію, однак згоди між науковцями все ще не було досягнуто.

Нині дослідники з Університету Брістоля та Каліфорнійського університету в Дейвасі, представили докази теорії, що основна функція смуг зебр – це уникнення кровосисних паразитів.

Професор Тім Каро, доктор Мартін Хау і його колеги досліджували поведінку ґедзів, що літають навколо зебр і домашніх коней на стайні в Північному Сомерсеті, використовуючи методи аналізу відео.

Їхнє нове дослідження показало, що смуги не відлякують ґедзів з відстані, і зебри й домашні коні стикаються з однаковою кількістю кружляючих комах. Проте відеоаналіз виявив відмінності у швидкості наближення, коли ґедзі не встигали сповільнитись, наближаючись до зебр, що є необхідним для успішного приземлення.

Професор Тім Каро, почесний науковий співробітник Школи біологічних наук Університету Брістоля, зазначив:

«Ґедзі, здається, просто кружляли над зебрами або врізалися в них, але цього не сталося з конями. Отже, в порівнянні з конями зебри пережили набагато менше успішних "висадок"».


Доктор Мартін Хау додав:

«Ця знижена здатність приземлятися на шерсть зебри може бути обумовлена смугами, що порушують зорову систему ґедзів під час моментів наближення. Смуги можуть засліплювати ґедзів якимось чином, коли вони досить близько, щоб побачити їх своїми очима з низькою роздільною здатністю».


Їхній другий експеримент полягав у тому, щоб спостерігати за поведінкою ґедзів навколо тих же коней, на яких були різнокольорові накидки: чорні, білі або в зеброву смужку. Це виключало будь-які відмінності в поведінці або запаху між конями й зебрами. Коли коні носили накриття зі смугастими візерунками, на них сідала менша кількість ґедзів, ніж коли вони носили одноколірне накриття.

Ґедзі – це велика проблема для свійських тварин, тому пом'якшувальні методики, такі як розробка антимухоподібних накидок, що нагадують зебру, можуть мати цікавий результат для здоров'я і добробуту тварин.

Під час дослідження також безпосередньо спостерігали за поведінкою зебри та коня у відповідь на укуси мух. Зебри проявляли превентивну поведінку, наприклад, біг, а хвіст піднімали набагато вище за коней. Отже, будь-які ґедзі, які успішно сідали на зебру, провели там менше часу в порівнянні з тими, що сідали на коней.

Це дослідження надає нові докази теорії, що зебри розвивали дихроматичні смугасті покриття, щоб уникнути укусів мух і має значні наслідки для кінної промисловості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морські жителі Маріанського жолоба харчуються пластиком: дослідження

Надрукувати
мітки:
коментарів