Поділитись:

Вчені розповіли чи реально вилікувати рак

Понеділок, 01 квітня 2019, 01:24
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Використовуючи силу комп'ютерних наук, фізики та біології, вчені намагаються втілити те, що потребує мільйонів років еволюції для вдосконалення: створення нових білків. Людське тіло містить принаймні десятки тисяч різних білків, які працюють як «робочі конячки», що роблять життя людини можливим. Створення білка з нуля, відкриває нові можливості для лікування різних захворювань. Але як це зробити?

У новій статті в журналі «Молекулярна біологія» Ян Жанг і його команда, включаючи головного автора Девід Шульц, доктора філософії, детально описали, як їм вдалося успішно створити білок. Цей білок був залучений до апоптозу, або іншими словами ‒ запрограмована загибель клітин. Апоптоз має вирішальне значення для нормального розвитку та видалення пошкоджених клітин ‒  це прорив, що може призвести до успішного лікування раку, ‒  повідомляє інтернет-портал technology.org

Перш ніж створити білок з нуля, важливо зрозуміти, як він складений. "Визначення того, як складений білок зайняло дуже багато часу", ‒ говорить Жанг.

«Але розуміння того, яка будова білка, дуже корисна для створення нового білка за допомогою комп'ютера.»

Білкові послідовності можуть варіювати за розмірами від десятків до тисяч амінокислот. Але для роботи, цей ланцюжок повинен правильно згорнутися в унікальну тривимірну структуру. Прогнозування того, як саме білок буде згортатися, і в якій послідовності, перетворився на своєрідний олімпійський спорт для вчених.

Команда Жанг зосередилася на апоптозі через його терапевтичний потенціал. Для цього нового дослідження, вони працювали з білком під назвою XIAP, який перешкоджає процесу апоптозу через зв'язування з іншим білком ‒ caspase-9., активація якого ініціює загибель клітин. Але активність XIAP може стримуватися іншим білком, який називається Smac, що перешкоджає взаємодії caspase-9 і XIAP. Команда успішно розробила новий і поліпшений XIAP, який більш легко приєднався до Smac, ніж білок, виявлений в природі. «Це демонстрація потужності комп'ютерного проектування», ‒  каже Жанг.

«Все це відкриває великі можливості для наступного покоління створити нові ліки на основі білка. Одного дня, лабораторно створені білки використовуватимуться, як препарати для регулювання апоптозу та лікування раку.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМутації в некодуючих генах можуть відігравати велику роль у регулюванні раку, - вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів