Поділитись:

Луцький мер показав, хто у міській раді "хазяїн" (фото)

П'ятниця, 06 травня 2016, 14:00
Луцький мер показав, хто у міській раді

Нещодавно мер Луцька Микола Романюк наклав перші вето на рішення міської ради у нинішній каденції. Подібні дії очільника міста викликали масу суперечок серед депутатського складу Луцькради. Як Микола Романюк відстоював свої рішення, читайте у репортажі.

Отже 4 травня на сайті міської ради з'явилася інформація, що Микола Романюк наклав вето на рішення Луцької міської ради від 27 квітня "Про скасування рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 20 квітня "Про продовження оренди нежитлового приміщення на вулиці Лесі Українки, 25". Також зупинив рішення "Про включення нежитлового підвального приміщення загальною площею 96,1 метрів квадратних на вулиці Лесі Українки, 25 до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом проведення аукціону".

Це приміщення займає ГО "Відродження національних традицій", яку очолює Оксана Тарасова. Журналісти сайту новин Луцька "Конкурент" хотіли відвідати жінку та поцікавитися, яку діяльність веде її організація, проте нас зустрів замок на дверях. Щоправда, сусідні підприємці сказали, що ГО займається реалізацією вишиванок.

Вулиця Лесі Українки 25Вулиця Лесі Українки 25

Ось такий замок на дверях до приміщення, яке зайняла ГО Ось такий замок на дверях до приміщення, яке зайняла ГО "Відродження національних традицій"

Тут реалізовують вишивкуТут реалізовують вишивку

У той же день міський голова скликав позачергову сесію на 5 травня, на якій депутати зобов'язані повторно розглянути заветовані рішення.

Порядок деннийПорядок денний

Під час сесійного засідання, відстоювати вето мера до трибуни вийшов начальник юридичного відділу Олександр Рачков. Він зауважив, що виконком, приймаючи рішення про продовження оренди приміщення по вулиці Лесі Українки, 25 для ГО "Відродження національних традицій", виходив з того, що особа звернулась належним чином й у порядку, визначеному законом. Також міська рада була зобов'язана повідомити орендаря про те, що має намір не продовжувати терміну оренди приміщення.Отже, прийняте депутатами рішення – недоцільне.

Олександр РачковОлександр Рачков

Своєю чергою, депутат Тарас Шляхтич сказав, що організацію про це було попереджено у лютому. Також він зауважив, що ситуацію неодноразово досліджували, проводили перевірку та спілкувалися із відповідними фахівцями. Лише після цього вирішили, що найкращим рішенням буде продаж приміщення з аукціону.

Тарас Шляхтич вважає рішення міської ради вірнимТарас Шляхтич вважає рішення міської ради вірним

Своє невдоволення ветуванням рішення міської ради по черзі висловили Костянтин Петрочук та Микола Дендіберін. Лідер радикалів Петрочук поцікавився у Рачкова чий він юрист: міської ради чи Миколи Романюка? А Дендіберін емоційно заявив про свою незгоду із рішенням мера, попередньо попросивши оператора не затуляти йому вид на начальника юрвідділу.

Костянтин Петрочук  поцікавився  чиї інтереси представляє начальник юрвідділуКостянтин Петрочук поцікавився чиї інтереси представляє начальник юрвідділу

Микола Дендіберін ставить питання Олександру РачковуМикола Дендіберін ставить питання Олександру Рачкову

Поки виступали колеги, голова фракції "Народний контроль" Павло Данильчук з цікавістю юзав свій смартфон.

Павло Данильчук щось розглядає у своєму телефоніПавло Данильчук щось розглядає у своєму телефоні

А директор департаменту підприємництва Олександр Козлюк перешіптувався з товаришем по фракції "Солідарність" Андрієм Авраменком.

Козлюк перешіптується з АвраменкомКозлюк перешіптується з Авраменком

Закінчивши свої справи з телефоном Данильчук взяв слово. Він поцікавився у міського голови, хто був ініціатором ветування: мер чи юридичний відділ, який знайшов помилку?

"Я", – відповів очільник міста.

Павло Данильчук під пильним наглядом оператораПавло Данильчук під пильним наглядом оператора

"Ваша ініціатива накласти вето, а ви доручаєте юруправлінню глянути, чи є якісь порушення? Тому, звичайно, є різні думки: що, можливо, на вас хтось натиснув, щоб ви наклали вето", – зауважив Павло Данильчук під пильним наглядом оператора та надалі вирішив почитати пресу.

Павло Данильчук  читає пресуПавло Данильчук читає пресу

Поки лідер "Народного контролю" листав сторінки газети, слово взяв Микита Рабан. Депутат провів паралель із ситуацією, яка виникла з Облспоживспілкою. Юрист нагадав, що тоді вето не накладали, а спілка відстоювала свої інтереси у суді.

Микита Рабан просить мера не брати на себе повноваження судуМикита Рабан просить мера не брати на себе повноваження суду

"Миколо Ярославовичу, чому ви заміняєте суд?", – сказав Рабан.

Підтримати свого колегу по фракції "УКРОП" взявся Ігор Поліщук. Політик зазначив, що це були перші заветовані проекти рішень.

Ігор Поліщук  вважає подібні рішення мера кулуарщиноюІгор Поліщук вважає подібні рішення мера кулуарщиною

"Накладення вето на цих два рішення є найбільш примітивною формою кулуарщини", – підкреслив депутат.

"Запитань більше нема?Ставимо на голосування", – традиційно без емоцій мовив Микола Романюк.

"Нема сенсу", – почувся голос Павла Данильчука.

"Голосів недостатньо", – підтвердив ще хтось із депутатів.

Зауважимо, що для подолання вето міського голови, необхідно 29 голосів, у залі зареєструвався 31 депутат.

Депутати Депутати "Батьківщини" про щось розмовляють

Самотній радикал - Костянтин ПетрочукСамотній радикал - Костянтин Петрочук

У підсумку "за" проголосували 19 депутатів: представники "УКРОПу ", "Народного Контролю", Костянтин Петрочук від Радикальної партії Олега Ляшка,Тарас Шляхтич та Алла Надточій із "Самопомічі".

Після групового виконання гімну, депутати не поспішали розходитися: про щось говорив Андрій Козюра з Костянтином Петручуком, Юлія Вусенко усіх запрошувала на природу, а Микола Романюк, показавши хто в міській раді "хазяїн", давав коментарі телевізійникам.

Козюра розмовляє з  ПетрочукомКозюра розмовляє з Петрочуком

Депутат Балицький в оточенні жінок-колег по фракції Депутат Балицький в оточенні жінок-колег по фракції "УКРОП"

Микола Романюк показав, хто  у Луцькраді Микола Романюк показав, хто у Луцькраді "хазяїн"

Надрукувати
мітки:
коментарів