Поділитись:

Без "Фейсбуку" і без дискусій: як здолати передвиборчий стрес

П'ятниця, 29 березня 2019, 19:35
Без

Якщо ви відчуваєте стрес через майбутні події, тобто вибори, знайте, що ви не одні. 

Це звичне явище в багатьох країнах, які стоять перед важливим вибором. До прикладу, понад 50 % американців назвали останні президентські вибори “вагомим джерелом стресу". Про це у Facebook подвідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

В Україні такої статистики нема, але якщо взяти до уваги активність людей в соціальних мережах та на вулицях, можна сказати, що повітря наелектризоване, а люди сильно стресують з наближенням цих вихідних.

Стрес та негативні емоції погано впливають на наше здоров’я, самопочуття та загалом псують якість життя. Тому їх варто позбавлятися та всіляко нівелювати їхній негативний вплив. У цьому, зауважила Супрун, допоможуть поради Американської психологічної асоціації (APA) про те, як діяти у виборчий період, щоби зменшити рівень стресу.

Отож, 

  • обмежуйте ваше “споживання” медіа

Якщо 24-годинний цикл звинувачень та звинувачень у відповідь від кандидатів викликає у вас стрес – обмежте свій час у медіа. Не дивіться всі виступи кандидатів або телепередачі про них, не переглядайте безперервно стрічку в соцмережах.У передвиборчий період є сенс зробити перерву від ЗМІ. Використайте цей час для себе та сім’ї, робіть, що вам подобається, та не намагайтеся дивитися і знати все, що з’являється про вибори в медійному просторі. Щоби бути в курсі, достатньо періодично читати новини чи якісні огляди.

  • Не розвивайте дискусій, які просто приведуть до конфлікту

Не продовжуйте обговорення виборів, якщо ви розумієте, що воно може перерости в конфлікт чи агресію. Звертайте увагу на частоту обговорень з друзями, членами сім’ї або співробітниками. Якщо таких обговорень понад міру та вони провокують стрес – намагайтеся зменшити їхню кількість. Це збереже ваші сили та час.

  • Визнайте, що стрес і тривога щодо того, що може статися, не приносять жодної користі

Стрес та тривожність через вибори – досить поширене явище, але вони не вартують вашого здоров’я. Ба більше, негативно впливають на якість життя та забирають час, який можна було б використати з користю. Спрямуйте свою увагу в більш продуктивному напрямку. Можна обрати діяльність, яка також стосується виборів, але водночас торкається питань, які вам більше до душі. До прикладу, ви можете стати спостерігачем та відстоювати прозорість й законність голосування.

  • Що б не сталося в день виборів життя продовжується

Навіть якщо ваш кандидат не вийде до другого туру – це не катастрофа. Важливо залишатися свідомим громадянином з активною позицією. Не “катастрофізуйте” ситуацію та бережіть збалансовану перспективу.

  • Голосуйте

Зробити свій вибір в такий важливий для України момент – обов'язок кожного громадянина! Знайдіть час для того, щоби спокійно та вдумливо проаналізувати все, що сталося за останні роки в країні. Обов’язково ознайомтеся з програмами кандидатів. Подумайте, чого ви прагнете для себе, своїх близьких та всієї країни. І обов’язково зробіть свідомий вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів