Поділитись:

Люди живуть довше, якщо про них хтось піклується, – вчені

П'ятниця, 15 березня 2019, 23:16
Люди живуть довше, якщо про них хтось піклується, – вчені

Життя коротке, а якщо ви самотні, то воно ще коротше. Це не просто якась народна мудрість, це – наукова реальність. Численні дослідження довели, що хороші стосунки допомагають людям довше залишатися здоровими. 

Команда вчених, очолювана Единбурзьким університетом, виявила, що наявність уважного, дбайливого партнера допомагає вам жити довше і здоровіше, – повідомляє інтернет-портал technology.org

Насправді, приділяти увагу один одному – один із найважливіших факторів у хороших стосунках. Це вимагає деяких зусиль, але віддача, безумовно, варта цього. Вчені запросили 1200 одружених людей, а також тих, хто має подружніх партнерів, віком від 25 до 74 років, щоб отримати відповіді на деякі запитання. Дослідження проводилося протягом 20-річного періоду, починаючи з 1995 і 1996 років, тому результати важко піддати сумніву, враховуючи, що це була довготривала справа. Учасникам доводилося оцінювати, наскільки партнер розумів, піклувався і цінував їх – на ці питання доводилося відповідати кожні 10 років.

Вчені виявили наступне: якщо ви вважаєте, що ваш партнер про вас піклується, це корисно для здоров'я. Коротше кажучи, уважний партнер може значно поліпшити довготривале здоров'я своєї половинки і навіть тривалість її життя. І ці ефекти дуже значні. Ті, хто повідомив про значне зниження готовності свого партнера приділяти увагу протягом першого десятиліття дослідження, на 42% частіше помирали до кінця 20-річного періоду. Звучить жорстоко? Ну, це реальність. Більш того, ті, хто мав турботливих і уважних партнерів, були набагато щасливішими і здоровішими, що свідчить про співвідношення між здоров'ям і емоційною реакцією на стосунки.

Дослідники припускають, що рання смерть деяких учасників може бути пояснена щоденним стресом. Вченим давно відомо, що стрес має значний вплив на тривалість життя. Люди, які не мають турботливих і уважних партнерів, страждають від постійного стресу, що є надзвичайно шкідливим. Доктор Сара Стентон, один з авторів дослідження, зазначила: "Результати показують, що якщо у людей є хтось, до кого вони можуть звернутися, і хто, на їхню думку, підтримає, тоді це може допомогти їм впоратися зі стресом повсякденного життя".

Отже, яким має бути ваш висновок з цього дослідження? Ви повинні дбати про свого партнера. Переконайтеся, що ви робите все можливе, незалежно від того, як довго ви разом. Мати турботливого партнера – дуже важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозок людини сам обирає, про що їй думати, – вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів