Поділитись:

Як вберегтися від каменів в нирках: поради Супрун

П'ятниця, 15 березня 2019, 18:46
Як вберегтися від каменів в нирках: поради Супрун

На сечокам’яну хворобу хворіє близько 12 % населення світу. Високі ризики потрапити в число цих людей мають ті, хто не піклується про здоров’я своїх нирок.

Про це інформує в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook. 

Кальцій та оксалати (щавлева кислота) чи фосфати, або сечова кислота можуть кристалізуватись в нирках, якщо їхня концентрація в крові велика. З часом ці кристали збільшуються та буквально формують “камені”.

Якщо вони невеликого розміру, камені можуть пройти й самостійно, не викликають симптомів та не потребують спеціального лікування. Проблеми виникають, коли камені збільшуються в розмірі та блокують потік сечі. Вони можуть потрапити в будь-яку точку сечової системи – нирки, сечоводи (вузькі трубки, що з'єднують кожну нирку з сечовим міхуром), сечовий міхур або уретру.

На додаток до болю і проблем із сечовипусканням ниркові камені також можуть викликати кровотечу та пошкодження нирок, підвищують ризик інфекції сечовивідних шляхів і навіть пов'язані з серцево-судинними хворобами.

Симптоми зазвичай виникають, якщо камінь застряє у нирці, починає рухатися вниз по сечоводу або викликає інфекцію. Увесь цей процес найчастіше супроводжується сильним болем.

Симптоми, які виникають:

  • гострий біль в попереку, який може відчуватися і в паху;
  • зміни кольору сечі або кров у сечі;
  • бажання сечовипускання виникає частіше, ніж зазвичай;
  • незначна кількість сечі під час сечовипускання;
  • нудота та блювання з підвищенням температури. 

Якщо ви маєте схожі симптоми, Супрун радить не відкладати візит до лікаря та не займайтеся самолікуванням. Адже самолікування не той шлях, який допоможе вам швидше одужати.

Залежно від ситуації, лікар може порадити приймати знеболювальне та пити більше рідини. В інших випадках, до прикладу, якщо камені застрягають в сечових шляхах, може знадобитися операція.

Ризики мати камені в нирках підвищуються, якщо ви:

  • Маєте сімейну чи особисту історію сечокам’яної хвороби – камені були у близького родича з вашої сім’ї або ви також мали цю проблему.
  • П’єте мало води. Ризик утворення каменів в нирках майже вдвічі вищий серед людей, які не вживають достатньої кількості води на добу. Їх нирки постійно відкачують воду назад в кров, і виводять дуже концентровану сечу.
  • Погано харчуєтесь. Зокрема споживаєте занадто багато білка тваринного походження, солі та цукру.

Через надмірне вживання білків підвищується рівень сечової та фосфорної кислоти в організмі людини. А якщо споживати багато фосфатів, то для балансу зросте рівень кальцію, і в ниркових канальцях буде постійно його висока концентрація.

Якщо ви маєте камені або схильні до цього, лікар може порадити вам уникати деяких продуктів або споживати їх у менших кількостях. Це багаті на фосфати: буряк, шоколад, шпинат, ревінь, чай та деякі горіхи.

Для більшості здорових людей конкретні продукти та напої навряд чи можуть викликати камені в нирках. Звісно, якщо їх не споживати понад норму.

Це стосується й деяких вітамінів. Одне з досліджень показало, що чоловіки, які приймають високі дози вітаміну С у вигляді добавок, мають дещо вищий ризик виникнення каменів у нирках. Це може бути тому, що організм перетворює вітамін С в щавлеву кислоту, що може кристалізуватись в нирках.

  • Маєте хвороби органів травлення чи операції, пов’язані з ними. Вони можуть викликати зміни в процесі травлення, які впливають на абсорбцію кальцію і води. Це в свою чергу підвищує рівень речовин, що утворюють камені.
  • Курите. Сигарети є однією із причин зменшення кровотоку в усьому тілі, в тому числі і в нирках. Що менше крові надходить до нирок, то вони гірше працюють.
  • Ризики зростають, якщо ви хворієте на діабет 2 типу, маєте хронічну діарею чи надмірну вагу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів