Поділитись:

"Ситуація у волинській "Батьківщині" – це внутрішній конфлікт", – Кіндер

Понеділок, 02 травня 2016, 14:42
«Ситуація у волинській »Батьківщині« – це внутрішній конфлікт», – Кіндер

Політичною топ-темою останнього часу є ситуація у фракції "Батьківщина" облради. Після того, як її головою обрали Василя Столяра, водночас позбавивши цієї посади Валентину Касарду, широкому загалу стали відомі офіційні заяви обох сторін конфлікту.

Спершу бюро обласної організації та Президія Політради партії виключили з лав членів ВО "Батьківщина" Василя Столяра та Романа Карпюка. Обидва мають посади в облраді як представники цієї політсили. Щоб розставити крапки над "І", спілкуємося з керівником обласної парторганізації, Ковельським міським головою Олегом Кіндером, інформує Волинська правда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛІТИЧНА "КУХНЯ" КОВЕЛЯ: СКЛАДНІ ЧАСИ КІНДЕРА

– Чимало членів фракції плутаються у різних речах і поняттях, – коментує ситуацію Олег Кіндер. – Прикро, що депутати обласної ради не можуть відрізнити рішення бюро обласної організації від рішення Президії Політради партії. Василя Столяра виключили на засіданні бюро обласної партійної організації за порушення Статуту партії та Положення про фракцію ВО "Батьківщина" в обласній раді.

Роман Карпюк сам був членом бюро. Зважаючи на цю обставину, рішення про його виключення із партії, і зі складу бюро ухвалили на рівні Політради нашої політичної сили в Києві. Це рішення особисто підписала Юлія Тимошенко. Тим часом сам Карпюк чомусь поширює інформацію, що нібито Юлія Володимирівна підтримує його. Повірте наш лідер знає ситуацію, що склалася в партії на Волині та в обласній раді. Вона особисто, наголошую, підписала рішення про виключення Карпюка з партії. Порушений Статут нашої політсили, бо процедура переобрання керівника фракції в облраді суперечить цьому документу.

За 15 хвилин до сесії обласної ради я особисто телефонував Роману Карпюку та попросив не виносити на загал інформацію про зміну керівника фракції, аби терміново вияснити ситуацію на бюро, яке планували провести того ж дня ввечері. На це він мені відповів: "А навіщо мені ваше рішення бюро? Якщо потрібно, то я матиму рішення Політради партії". От і є рішення Президії Політради, тільки не таке, як очікував пан Карпюк.

– Олеже Олексійовичу, поясніть в чому полягає порушення Статуту партії? У фракції "Батьківщина" в облраді 12 депутатів. 9 із них проголосували за зміну керівника фракції. Цифра більшості – досить промовиста. Вони не мають права на свою позицію?

– Вони мають таке право. Однак є норми Статуту, якими передбачено, що кандидатура голови фракції в облраді погоджується на засіданні обласного бюро партії, а потому затверджується Політрадою нашої політичної сили. Я пропонував обговорити ситуацію ввечері на засіданні бюро. Можливо, позиція 9 депутатів обласної ради – абсолютно аргументована? Можливо, були підстави змінити керівника фракції… Я про це нічого не знаю. Скажу більше, напередодні цих подій я мав зустріч із фракцією і суттєвих нарікань на керівника Валентину Касарду не почув.

– Депутати на прес-конференції таку претензію озвучили. Вони стверджують, що діяльність Валентини Іванівни на посаді була не конструктивною, немає плану роботи фракції. І, мовляв, останнім аргументом проголосувати проти неї, був факт відсутності проекту рішення про звернення облради щодо звільнення Надії Савченко. Тобто фракція ВО "Батьківщина" не стала ініціатором цього проекту. Її випередив Володимир Бондар…

– Я чув про зауваження від окремих депутатів щодо неконструктивності в роботі. Коли я деталізував своє питання: "А в чому проявляється ця не конструктивність?", то не почув жодної аргументованої відповіді. "Ми в загальному так говоримо", – пояснювали депутати. Тоді нагадав, що саме члени бюро обласної парторганізації допомагали їм готувати запити, аби вони були написані згідно із вимогами Закону про статус депутатів місцевих рад. Наші фахівці виконали цю роботу, яку зініціювала Валентина Іванівна як досвідчений обранець громади.

Проект рішення стосовно Савченко підготував та вніс Сергій Слабенко. Володимир Бондар озвучив свою пропозицію під час оголошення депутатських запитів. Не треба плутати ці поняття. І не вважаю за потрібне з цього приводу провокувати якийсь конфлікт.

– Василь Столяр розповідає, що в нього є конфлікт з Вами, бо на звітно-виборній конференції обласної парторганізації він покритикував Вас. Тому вважає, що саме Ваша злопам'ятність є причиною того, що члени обласного бюро не сприймають його на посаді голови фракції в облраді. Як Ви прокоментуєте цю ситуацію?

– Не можу сприймати це всерйоз. Можливо, він має якісь претензії до мене – не знаю. Я з ним не конфліктував, хоча маю певні претензії до його роботи депутата, котрий обраний від "Батьківщини". Маю на це право, бо керую цією організацією на рівні області.

– В чому полягають ці претензії?

– Йдеться про його діяльність на посаді голови постійної комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів. Є дорученням першого заступника керівника партії, всім членам фракції заборонено голосувати за надання надр в користування до ухвалення Закону "Про бурштин".

– Чекайте, але ж обласна рада не підтримала жодного клопотання Держгеонадра України про погодження надання надр в користування. І цю позицію захищав Василь Столяр в тому числі.

– А як тоді зрозуміти його логіку при голосуванні за створення підприємства "Волиньприродресурс", яке планує займатися темою бурштину? Не треба розмежовувати цих речей.

– Із 9 депутатів, які сьогодні опонують вашій позиції щодо лідерства у фракції, тільки четверо мають досвід попередньої діяльності в обласній раді…

– …я додам, що дехто з них навіть не є членом нашої політичної сили.

– Що стало причиною того, що вони утворили більшість у фракції навколо Василя Столяра та Романа Карпюка? Що за цим стоїть? Чи нема сліду інших політичних сил чи бізнес-груп?

– Я б не ставив питання саме так. Те, що відбувається – внутрішній конфлікт. Скажу тільки те, що формуванням списків кандидатів до обласної ради свого часу займався Роман Карпюк, бо він був керівником виборчого штабу. Окремих людей я бачив вперше в житті.

– Поясніть, як далі буде діяти ваша політична сила в нинішній ситуації. Отож, маємо те, що Василь Столяр та Роман Карпюк виключені з партії. Пан Карпюк за квотою "Батьківщини" обіймає посаду заступника голови обласної ради. Чи будете ви ініціювати його звільнення з посади заступника голови ради?

– Нас до цього зобов'язують внутрішньопартійні нормативні документи. Так само будемо відкликати Василя Столяра з посади голови постійної комісії в облраді. Я як голова обласної партійної організації вже отримав відповідне доручення.

– А якщо вам не вдасться це зробити? Рада може не проголосувати за усунення з посад Романа Карпюка та Василя Столяра.

– Думаю, це буде не так уже й важко. Наприкінці жовтня набирає чинності закон, що передбачає застосування імперативного мандата в обласній раді. Якщо не звільнимо їх зараз, то у жовтні вони взагалі можуть позбутися депутатських мандатів, а не тільки своїх посад.

– Але поки виключені з лав партії двоє депутатів. Що буде з іншими членами фракції, які їх підтримали?

– Будемо скликати засідання бюро. Його члени дадуть оцінку тому, що відбулося. Не готовий говорити про кінцевий результат, бо це буде рішення колегіального органу.

– Ваша політична сила унікальна на Волині тим, що через неї пройшло чимало політиків, які потім змінили ваші політичні прапори на інші. Це – наслідки кадрових прорахунків та помилок?

– У багатьох моментах мені особисто соромно за дії колишніх колег. Вони просто використали політичну силу. Хтось – заради збагачення. Хтось, взявши політичний старт, перебіг до багатших політичних спонсорів. Хтось отримав посаду. Варто говорити й про те, що при Януковичу був відвертий тиск на членів "Батьківщини" й окремі люди не витримали його.

– Та ж сама Валентина Касарда на тиск не піддалася…

– Однозначно. І мене пробували залякати на посаді міського голови.

Але в політичних ротаціях, про які ви говорите, нічого страшного для нашої партії не бачу. Нещодавно об'їхав всі районні партійні осередки. Абсолютно задоволений тим, що відбувається на місцях. Робота кипить. Обласна організація має в Луцьку нормальний офіс. Чому півроку тому ми були в приміщенні,куди було незручно добиратися, де людям було холодно працювати? Чому цього питання ніхто не розв'язав? Невже тоді посада голови обласної партійної організації потрібна була лише для досягнення особистих цілях чи як зручний стартовий майданчик для кандидатування до Верховної Ради?

Розмовляла Оксана ЛУКАШУК

Надрукувати
мітки:
коментарів