Поділитись:

Політична "кухня" Ковеля: складні часи Кіндера

Четвер, 21 квітня 2016, 21:00

Через суттєве оновлення депутатського корпусу Ковельської міської ради знову обраному міським головою Олегу Кіндеру довелося коригувати свій стиль управління містом та домовлятися з великою кількістю не лояльних до нього політиків. Здавалося, що він виконав цю роботу на п'ятірку, проте насправді для мера настали дуже непрості часи.

Домовленості

Не так важливо, чи була це довіра ковельчан, чи, можливо, вплив хитрих політичних технологій – серйозних кадрових змін у верхівці місцевої влади не відбулося. Зате суттєво оновився депутатський корпус міської ради. Туди увійшло 36 депутатів від 7 політичних сил, а саме: "Батьківщина" – 9 мандатів, "Солідарність" – 8 мандатів, "Самопоміч" – 5 мандатів, "УКРОП" – 5 мандатів, "Свобода" – 4 мандати, Радикальна партія Олега Ляшка – 3 мандати, "Сила Людей" – 2 мандати.

Основна відмінність цієї каденції – відсутність домінації "Батьківщини", яка минулого скликання мала 18 представників у раді, що давало змогу проштовхувати усі потрібні меру рішення.

Розуміючи відсутність цієї переваги, Олег Кіндер разом з очільницею ковельської "Батьківщини" Вірою Федосюк розпочали переговори з політичними партіями, які увійшли до ради. Як відомо "Конкуренту" з власних джерел, ключовим моментом у переговорах була посада секретаря, яку Кіндер готував для вже згаданої Віри Федосюк.

Альтернативним кандидатом міг стати лідер ковельських "укропівців" Ігор Пініс, який також зустрічався із представниками інших політичних сил, лобіюючи свою особу. "Солідарність" свого претендента не мала, хоча, як відомо "Конкуренту", Кіндер "перестрахувався" та попросив не висуватися на посаду Анатолія Кислюка. Чому саме Кислюка? Очевидно, що він єдиний міг би взяти цю нішу у складі "Солідарності" – інші "порошенківці" не мають відповідного досвіду, а Сергій Кошарук не захоче покинути свій кабінет в ОДА.

Схоже на те, що "Солідарність" таки домовилася з мером про співпрацю. Саме тому Кіндер лобіював включення до складу виконкому близьких до президентської сили місцевих бізнесменів Петра Мякоту та Юрія Семенюка.

У підсумку за очільницю ковельської "Батьківщини" проголосувало 29 із 36 депутатів. Склалося враження, що міська рада зможе працювати єдино.

Команда мера та комісії

Олег Кіндер має три заступники. Двоє стали депутатами, проте змушені були відмовитися від мандатів.

Екс-секретар Ковельської міської ради Михайло Гетьман тепер обійняв посаду першого заступника міського голови.

Заступником із питань діяльності виконавчих органів призначили Андрія Товстигу, який раніше був начальником відділу економічного розвитку.

Залишився на своєму місці Ігор Прокопів, який обіймає посаду заступника міського голови ще з часів мерства Кошарука. Тоді соратник Кіндера отримав посаду за квотою "БЮТ".

Продовжив роботу на посаді керівника справами виконавчого комітету Володимир Бойко, який під час 5-ї каденції був депутатом міської ради.

Які розклади у комісіях? "Батьківщина" чітко дала зрозуміти, що для них пріоритетною комісією буде бюджетна."Бюджетку" очолив екс-мер Ковеля, нині директор "Ковельтепло" та член "Батьківщини" Володимир Бойко. Також "білосердечним" дісталася комісія з питань ЖКГ, в якій головуватиме брат мера Геннадій Кіндер.

Регламентну комісію віддали Олені Матвійчук, колишній соратниці Сергія Кошарука, яка тепер лояльна до нинішнього міського голови.

"Освітянську" комісію очолив свободівець, директор ЗОШ №2 Ігор Ткачук.

Цікава ситуація виникла із "земельною" комісією. Команду Кіндера численні рази звинувачували у земельних махінаціях, а тодішній голова Юрій Конащук був двічі судимий за оборудки із землею. Нині у складі комісії немає жодного представника від їхньої фракції, проте є троє з п'яти членів із "Солідарності". Керівником обрали Анатолія Кислюка.

Бунти та хиткі "договорняки"

Робота нового депутатського корпусу з перших днів стала приводом для аплодисментів від журналістів: бійка під час сесії, розлючені підприємці та звинувачення окремих депутатів у бік мера.

Чітку опозиційну позицію зайняли представники "УКРОПу", до них долучилися й радикали. Всі інші у більшості питань голосували в унісон з "Батьківщиною". Але "ідилія" тривала недовго: коли почали виносити проекти рішень, в яких була особиста цікавість Кіндера та його оточення, домовленості втратили свою актуальність.

Невідомо, яка позиція "Солідарності", але за важливі для міського голови питання члени фракції не голосували. "Самопоміч" також діє ситуативно, не підтримуючи суперечливих ініціатив. Фактично повністю лояльною до мера лишилася тільки "Сила людей".

У світлі останніх подій у стані волинської "Батьківщини" Олег Кіндер має причини для хвилювання. Тотальний вплив на міську раду він втратив. Конфлікт зі Столяром та Карпюком, до яких лояльний голова Волиньради Ігор Палиця, може зіграти з очільником Ковеля злий жарт.

Читайте також: ПЕРЕВОРОТ У ВОЛИНСЬКІЙ "БАТЬКІВЩИНІ": "КОНТИНІУМ" VS "ПРИВАТ"

Палиця публічно і зовсім "несолодко" відкликається про міського голову Ковеля. Враховуючи можливості голови облради, можна припустити ситуацію, за якої Кіндер збереже вплив лише на свою фракцію.

***

Здавалося б, що в Ковелі нічого не змінилося. Влада лишилася та ж сама, інтереси у влади ті ж самі. Але домовленості не спрацювали.Тепер Олега Кіндера чекають складні часи. Раніше цього політика уже "списували з рахунків", але він довів хибність подібних міркувань та "втримав" Ковель у своїх руках, що намагатиметься зробити й зараз.

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів