Поділитись:

Смартфони можуть допомогти діагностувати хвороби серця

Понеділок, 11 березня 2019, 23:22

У кожної людини тепер є смартфони. Вони мають мільйон різних функцій, і іноді ви просто не можете обійтися без них. Проте команда вчених під керівництвом Единбурзького університету стверджує, що смартфони можуть виконати абсолютно нову функцію – вони можуть допомогти виявити серцеві захворювання, –повідомомляє technology.org.

Ваш смартфон вже має функції, пов'язані зі здоров'ям, які ви можете використовувати. Він може розраховувати кроки, мати деякі фітнес-програми і, можливо, навіть виміряти ваш пульс. Однак, він не є медичним засобом діагностики. Вчені говорять, що існує певний потенціал, який може заощадити час і гроші в системах охорони здоров'я, а також допоможе пацієнтам відчувати порушення серцевого ритму. Підраховано, що близько 300 тисяч людей щороку відвідують відділення невідкладної допомоги в британських лікарнях із тахікардією або відчуттям слабкості. Як правило, не діагностується нічого серйозного, але в рідкісних випадках ці відчуття можуть бути пов'язані з деякими небезпечними порушеннями серцевого ритму, які необхідно лікувати.

Діагностика, пов'язана з порушеним ритмом серця, досить складна. Коли пацієнт приходить до лікарні, проблеми можуть бути такі, що навіть електрокардіограма не показує нічого незвичайного. Вчені тепер почали тестувати пристрій, який називається AliveCor Kardia Mobile, який можна прикріпити до задньої частини телефону або планшета і використовувати для запису електрокардіограми. Потім результати можна швидко відправити до лікаря для подальшої оцінки. Сам пристрій простий у використанні, і весь процес досить спрощений, але який справжній результат його використання?

Вчені зібрали групу з 200 волонтерів і розділили її на дві частини. Перша група людей отримала пристрій  AliveCor KardiaMobile, в той час як інша група повинна дотримуватися традиційного протоколу про відвідування лікарні. Здається, що пристрій має дві переваги. Перш за все, це дозволяє лікарям установити діагноз набагато швидше. По-друге, це дає можливість заощадити гроші, оскільки діагностика займає менше часу у лікаря.

Це також добре для пацієнта, тому що якщо нічого серйозного не виявлено, то їм не потрібно йти в лікарню. Доктор Меттью Рід, один з авторів дослідження, сказав: "Для тих, хто має серйозні серцеві захворювання, цей пристрій може діяти як рятівник. Зараз ми закликаємо впроваджувати цю технологію у відділеннях надзвичайних ситуацій по всій країні".

Розумні рішення проблем охорони здоров'я визріли давно. Вони допомагають людям заощаджувати час і гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2019 ще 54 діагностичні та лікувальні послуги стануть безплатними: перелік

Надрукувати
мітки:
коментарів