Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

Субота, 19 січня 2019, 09:00

Водохреще або Йордан – завершальне свято новорічно-різдвяного циклу. Його православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня.

Із цим святом пов'язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Вода в цей день вважається цілющою. Відтак охочі занурюються в ополонку, яку перед тим освячує священик, щоб бути здоровими увесь рік. 

ІА "Конкурент" запитало у священнослужителів, звідки пішла така традиція і чи справді вода зцілює. Також ми поцікавилися у представників інших релігійних конфесій, чи є прототип Водохреща у їхній традиції. А для усіх, хто таки планує зануритися у крижану воду, підготували напутнє слово від медика. 

Навіщо купатися на Водохреще і чи має вода чудодійну силу 

КОНСТАНТИН МАРЧЕНКО, речник Волинської єпархії Православної церкви України, настоятель Жидичинського монастиря: 

"Щодо традиції хрещенських купань, то однозначно можу сказати, що це винятково гарна народна традиція. Церковний устав нічого не говорить нам про потребу у такому зануренні. Церква в цей день освячує воду для її споживання і окроплення нею наших осель. Також віримо, що освячена вода в цей день має чудодійну силу. Нічого поганого в цій традиції немає. Єдине, про що варто пам'ятати, що п'яне купання у крижаній воді абсолютно некорисне для душі і може навіть нашкодити тим, хто так проявляє своє геройство"

Душа очищається від гріхів покаянням, наполегливою працею над собою, молитвою, а не купанням. 

ОЛЕГ ТОЧИНСЬКИЙ, речник Волинської єпархії Української православної церкви (в народі – Московського патріархату): 

"Традиція пірнання в ополонку у день Богоявлення, хоча і не має церковного характеру, однак є досить поширеним явищем як народна традиція. Вочевидь, вона бере свій початок з богослужбової практики, адже в текстах богослужіння Богоявлення є такі слова: "Сьогодні освячується усе водне єство". Тобто йдеться про те, що саме в особливі дні Богоявлення вода в океанах, морях, річках, озерах та навіть у водопровідних кранах на якусь мить отримує властивість освяченої. Напевно, саме через це люди вважають, що у день Хрещення Господнього їм не зашкодить пірнання в холодну воду.

Однак варто враховувати також і те, з яким духовним настроєм людина підходить до цієї справи. Якщо для людини пірнання в холодну воду на Богоявлення – це своєрідний квест, тоді краще не брати участі у цьому дійстві, оскільки через відсутність віри вона не отримає від цього жодної благодаті". 

Коли ж людина відзначає день Богоявлення з вірою у серці та повним усвідомленням цього свята, пірнання в ополонку взагалі відходить на другий план, хоча і не втрачає змісту. Тому все ж таки варто для себе зрозуміти, з яким духовним налаштуванням кожен підходить до цієї справи. 

Чи святкують Водохреще конфесії не православного віросповідання

ПАВЛО МИРОНЮК, старший пастор церкви "Фіміам": 

"Подія хрещення Ісуса Христа згадується в церквах євангельських християн-баптистів. Це важлива подія в житті Господа, адже вона передусім відкриває нам Ісуса як довгоочікуваного Месію – спасителя всього світу. Також в цій події відкривається Бог у своїй повноті. Отець промовив з неба про Сина Свого улюбленого, щоб усі Його слухали. Відповідно, і Син Божий у людському тілі та Дух Святий у вигляді голуба. Отже, подія одного хрещення Ісуса є Трійцею! Своїм хрещенням Ісус показав приклад своїм послідовникам. Хоч він не потребував хрещення, але цим самим наставив нас, щоб ми хрестилися.

Саме грецьке слово «баптизо» – хрещення – визначає занурення. Від цього слова назва «баптисти». Проте ми це звершуємо один раз у житті у свідомому віці. І хрещенню у баптистів завжди передує віра та покаяння перед Богом у всіх гріхах. Обов’язковою також є біблійна підготовка, адже віра – від слова про Христа (послання святого ап. Павла до Римлян 10:17). Охрещуючись у воді, вірянин засвідчує свою внутрішню переміну серця (розуму і свідомості та сумління). Іншими словами хрещення – це свідчення, що людина померла для старого мислення і світогляду та цінностей і, відповідно, воскресла для нового і мислення, і стилю життя. А якщо й згрішить, то хрещенням обіцяє Богові чисте сумління, тобто очищення через розкаяння.

Отже, для баптистів важливе не так саме православне свято Водохреще, як подія хрещення Ісуса. Для нас хрещення – це як шлюбний заповіт! Для нас хрещення – це не таїнство, а свідоме публічне рішення, яким людина, вступаючи у заповіт з Богом, підтверджує свою віру і стосунки з Ісусом, як своїм Господом, якому підпорядковує своє життя!

Відповідно, все інше – привід посвяткувати, не робити і випити, свячена вода, свячена хата, ополонка, купання та все інше не має для нас жодного сенсу і значення. Ба більше, багато так званих християнських звачаїв і обрядів не мають нічого спільного з Біблією, Христом, християнством, а, швидше, з язичництвом чи поганством.

Частина церков євангельських християн-баптистів роблять богослужіння в цей день, частина – ні. Але якщо богослужіння і відбуваються, то тільки у тому сенсі, що я писав вище. Сьогодні є новий виклик: за яким календарем проводити богослужіння на Водохреще, адже переважна більшість наших церков святкують Різдво вже 25 грудня і 7 ще також, а от як бути з іншими святами – для багатьох ще питання. Але оскільки в нашому всенні відсутня ортодоксальна сакральність, то нам простіше. Ми можемо свята і по-старому і по-новому стилю на переправі відзначати, аби бути церквою, яка може відповідати і сучасним тенденціям, і досягати традиційних людей живим Євангелієм".

ОТЕЦЬ ПАВЛО, настоятель кафедрального собору святих апостолів Павла і Петра:

"У католицькій традиції таке свято, як Водохреще, є, але воно називається святом Хрещення Господнього. Це свято закриває період Різдва Христового, тобто це останнє зі свят із різдвяного періоду. 

Такого звичаю, як-от занурення в ополонку, у нас немає.

Вода ж у нас освячується на свято Богоявлення Господнього (у народі – свято Трьох Царів), тобто тиждень перед Хрещенням Господнім. Тоді освячують крейду, кадило – 6 січня. А на наступну неділю випадає свято Хрещення Господнього". 

Як занурюватися в ополонку правильно і кому це робити категорично не можна

ОКСАНА КОСТЮК, лікар-ревматолог клініки "Благомед":

Непідготовленим людям занурюватися у крижану воду не можна. Якщо людина планує купатися на свято Водохреща, то треба було загартовуватися ще з літа. Обливання холодною водою зробити традицією.

При деяких захворюваннях занурення в ополонку заборонено!

Варто занурення робити у спеціально підготовлених місцях та в присутності медиків і рятувальників. Безпосередньо перед купанням не можна вживати алкоголь.

Не дозволяється палити. 1 випалена цигарка знижує температуру пальців ніг на 1 градус.

Не можна роздягнутися і зразу стрибати у воду. Перед зануренням обов'язково треба розігріти тіло фізичними вправами.

Занурюватися треба поступово, бажано повернутися обличчям до берега (людей). Після купання треба розтерти тіло махровим рушником, але не до червоного кольору, і після цього швидко одягнутися і зайти в тепле приміщення.

Бажано перед зануренням в холодну воду проконсультуватися з лікарем, який знає індивідуальні особливості вашого організму і допускає екстремальне купання.

Протипокази для здійснення цього дійства (занурення):

  • захворювання серцево-судинної системи: ревматизм, вади серця, ішемічна хвооба серця, інфаркт міокарду, гіпертонічна хвороба;
  • нервової системи: епілепсія, неврит, склероз судин головного мозку, розсіяний склероз.
  • при ревматичних хворобах:системних захворюваннях сполучної тканини, системних васкулітах, інфеційних артритах, ревматоїдному артритв, псоріатичному артриті, хворобі Бєхтєрєва, остеоартрозі, синдромі Рейно;
  • ендокринній патології: цуровому діабеті, тиреоїді.
  • при ураженні системи органів дихання: запалення легень, бронхіт, астма, туберкульоз; 
  • шкірні хвороби;
  • гострі респіраторні вірусні захворювання; 
  • при онкозахворюваннях;
  • вагітність;
  • діти – після консультації з педіатром". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: