Поділитись:

Супрун розповіла, чим корисна квашена капуста

Понеділок, 10 грудня 2018, 02:27
Супрун розповіла, чим корисна квашена капуста

Звичайний салат з квашеної капусти може скласти добру конкуренцію усім найкращим йогуртам і не тільки.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Кефір, вино, місо, кімчі – корейська маринована редиска і капуста, квашений буряк та буряковий квас — це все приклади ферментованих продуктів. Вони набувають нового смаку і властивостей внаслідок дії ферментів, що виділяють бактерії.

Ферментація, або заквашування — це стародавня біотехнологія. Вона поширена в Європі та Азії.

У ферментованих продуктах молочнокислі бактерії поїдають цукри та клітковину овочів чи бобів, і утворюють молочну кислоту, що діє як консервант. Вона не дає шкідливим бактеріям та грибкам розмножуватися і псувати продукт.

Ферментація, або ж заквашування, дозволяє збільшити термін придатності продуктів, зберегти їхню поживну цінність та робить їх ще кориснішими:

У ферментованій їжі є пробіотики – живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишківника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергіям, коливанням ваги, схильності до діабету другого типу, і підтримують здоровий рівень холестерину.

Ферментація змінює властивості їжі. Після цього процесу з’являються нові поліфенольні сполуки із антиоксидантними, протизапальними і навіть антидепресантними властивостями. До прикладу, азійська ферментована їжа може навіть тамувати тривогу – завдяки бактеріям в ній з’являється гама-амінобутирова кислота, речовина, що підтримує мозок в ясному стані і допомогає долати пост-травматичний синдром.

Процес ферментації збільшує вміст поживних речовин в продуктах та робить їх корисними.  Квашена капуста – це джерело вітаміну С, пектину, кальцію та сульфорафану. Квашені буряки чи буряковий квас – джерело корисних для печінки та м’язів речовин бетаїну, фолієвої кислоти і нітратів. Соєві продукти, як місо – джерело вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, більш доступного, ніж у звичайній сої, білка, та поліфенолів.

Також при споживанні ферментованих овочів, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який відсутній у продуктах рослинного походження в інших формах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун зазіхнула на сало: назвала його плюси й мінуси

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 травня 2024
03 травня 2024
02 травня 2024
01 травня 2024
29 квітня 2024
08 квітня 2024
02 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024