Чи буде Філарет предстоятелем об'єднаної церкви: суперечливі коментарі церкви та релігієзнавця

Четвер, 06 грудня 2018, 23:26

Ширяться чутки, що нинішній глава УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет можливо балотуватметься на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Речник голови Верховної Ради, релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП, заявляє, що не буде, однак у церкви інша думка.

Про це повідомляє Українська Правда. 

"Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю... Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження".

"Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви", — додав Ковальов.

За словами Ковальова, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Але в Українській православній церкві Київського патріархату закликали користуватися першоджерелами, а не ширити чутки про майбутнього предстоятеля єдиної помісної УПЦ.

"Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны". Хоча є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває, і шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки", - стверджує керівник інформаційного відділу УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у Facebook.

За його словами, патріарх Філарет 19 листопада розповів, як буде діяти, в разі висування від УПЦ КП його кандидатури в предстоятелі.

"Якою буде моя відповідь на пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на соборі - я також офіційно повідомлю собору", – прокоментував Філарет.

 

"Прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу", – закликав Євстратій.

Також архієпископ відзначив, що навіть, якщо на якісь заяви чи чутки не дається коментар, спростування чи відповідь – це не означає, що немає чого сказати чи що поширюване на 100% правда.

"Є речі, на які мовчання – найкраща відповідь"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл – серед кандидатів на предстоятеля нової УПЦ, – ЗМІ