Мораторій на продаж землі: 44 тисячі волинян не дочекалися скасування (інфографіка)

Четвер, 06 грудня 2018, 15:50

Упродовж дії мораторію на Волині померли 44 тисячі власників земельних паїв.

Про це свідчать результати дослідження доктора економічних наук Віталія Данкевича, оприлюдненого програмою "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні".

Як відомо, внаслідок розпаювання земель, що відбулось в Україні протягом 1990-х років, близько 7 млн громадян отримали у свою власність земельні паї, але після запровадження мораторію кількість власників невпинно знижується, адже через дію мораторію єдиний спосіб змінити власника для землі – це передати її у спадок.

Водночас далеко не у всіх власників паїв є спадкоємці. Як наслідок – ділянки землевласників, які не мали нащадків, після їхньої смерті залишаються фактично без господаря, самовільно захоплюються сусідами, за «сірими схемами» переходять у користування інших осіб, у кращому випадку – в управління місцевої громади.

"Як результат, через дію «тимчасової» заборони на продаж земель с/г призначення, кількість власників землі в Україні продовжує невпинно скорочуватися, а кількість земель, які не мають власника як такого, – зростати", – йдеться в дослідженні.

В масштабах всієї країни за роки дії мораторію померли вже понад 1,4 млн, або 20 % всіх землевласників. При цьому понад 400 тис. паїв в країні не передано у спадщину (через відсутність спадкоємців або труднощі з оформленням).

З урахуванням того, що люди ніколи не молодіють, з моменту отримання права власності на земельні паї у 1990-х роках пройшло вже понад 20 років, і середній вік пайовиків на сьогодні становить вже 60-70 років. Далі кількість власників паїв буде скорочуватися ще швидше. За десять років в Україні може залишитися лише половина нинішніх власників землі.

"Таким чином, вимагаючи продовжити мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель, політики не враховують, що тим самим ще більше власників паїв не доживуть до обіцянок політиків надати їм право вільно розпоряджатись власним майном, а кількість «безхазяйної» землі в державі значно
збільшиться", – вважає дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує продовження мораторію на продаж землі в Україні