Поділитись:

"Фронтера" у Луцьку: ТОП-3 заходи, які розширять ваш світогляд

Середа, 14 листопада 2018, 16:55
«Фронтера» у Луцьку: ТОП-3 заходи, які розширять ваш світогляд

Чи знали ви, що для того, аби видати книжку у Білорусі, потрібно мати офіційний дозвіл Президента? І чи відомо вам, що єдина непідконтрольна офіційному уряду книгарня у Мінську вже 15 років бореться за своє існування? Що ви знаєте про спілку письменників Латвії, яка забезпечує своїм авторам презентації в усьому світі? І чи чули коли-небудь про великі культурні проекти у маленькій польській провінції?

Про це та багато іншого можна буде дізнатися вже під час Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» 16-18 листопада у Луцьку. ІА "Конкурент" підібрало для своїх читачів ТОП-3 фестивальні заходи, які точно розширять ваш світогляд.

Поет у малому центрі світу: розмова Кшиштофа Чижевського та Олександра Бойченка

«Без малих центрів світу не було би світу – цього закапелка в галактиці, де можлива любов», – говорить Кшиштоф Чижевський, поет, есеїст, актор, директор осередку «Пограниччя – мистецтв, культур, народів», засновник Міжнародного Центру Діалогу, лауреат понад двох десятків польських та закордонних премій і нагород.

Що таке малий центр світу? Це провінція, здатна визволити людину від провінціалізму. Це місце, засноване на спадкоємності традиції, але не заради увічнення її, а заради продовження: малий центр світу любить минуле, але любить його задля майбутнього. Шануючи індивідуальну свободу, малий центр світу водночас вибудовує невидимі мости, які об’єднують людей різних мов, культур та ідеологій у творчу спільноту. Такою є теорія. А як усе виглядає на практиці? Яким є щоденне життя у такій місцині? Які вірші там пишуться? На ці та багато інших запитань гість із Польщі відповість у розмові з Олександром Бойченком.

Дата: 17.11.2018
Час: 12:00 – 12:50
Місце: Палац культури, 2 поверх (вул. Богдана Хмельницького, 1)

Лекція: «Сто років самотності латвійської поезії: від Райніса і до наших днів»

Лекція передбачає огляд, аналіз латвійського поетичного продукту на тлі світових тенденцій у літературі. Перша книжка поета латвійського походження вийшла ще на початку 19-го сторіччя, а 1856 року була опублікована перша з категорії художньої вартості збірка. Хоча саме 1903 рік є роком межі, коли у світ виходить перша збірка Райніса «Далекі відгуки у синій вечір», а 1999 року виходить також перша збірка Маріса Салейса «Мамо, я бачив цю пісню». Вона з честю вбирає у себе майже усі започатковані традиції ХХ сторіччя. Райніс, Аспазія, Фріцис Барда, Віліс Плудоніс, Едвартс Вірза, Вікторс Еґлітс, Александрс Чакс, а також інші поети початку ХХ сторіччя стабілізують як класичні канони, так і започатковують нові цінності модерної поезії.

Лектори: Юрко Садловський та Юрій Завадський
Дата: 17.11.2018
Час: 14:00-14:50 
Місце: Палац культури, 2 поверх (вул. Богдана Хмельницького, 1)

Лекція: «Літературний ринок Білорусі: реалії сьогодення»

Незалежне видавництво «Логвинов» вже 18 років публікує книги різних білоруських авторів, підтримуючи таким чином письменників. На жаль, Ігорю Логвінову доводиться одночасно займатися і невластивою видавцю діяльністю – наприклад, з'ясовуванням стосунків з владою. 

«Судові тяганини, Лукашенко й заборона діяльності (Міністерство інформації Білорусі шість разів відмовлялося реєструвати книгарню й видавництво «Логвінаў») – найкращі піар-менеджери білоруського книжкового бізнесу», – розповідає директор.

Лектор: Ігор Логвінов
Дата: 18.11.2018
Час: 11:30 – 12:20
Місце: Палац культури, 2 поверх (вул. Богдана Хмельницького, 1)

Перегляньте усю програму фестивалю.

Про фестиваль 

16-18 листопада у Луцьку відбудеться І Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», який поєднає 4 країни та розповідатиме про літературу цілого століття 1918-2018 рр. «Фронтера» виникла як проект міжнародної культурної взаємодії. Окрім традиційних книжкових презентацій і розмов буде представлено оригінальні мистецькі проекти, заходи для дітей та молоді, а також поряд із відомими авторами виступатимуть автори-початківці, які роблять перші кроки на літературній ниві.

Квитки – за посиланням: https://bit.ly/2ACgSGx та в книгарні «Волинської обласної друкарні» (просп. Волі, 27).

Організатори

ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», Департамент культури Луцької міської ради та меценат Роман Бондарук.

Партнери 

Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку, Спілка письменників Латвії, Волинська обласна рада, Волинська обласна друкарня, Passage Interdit, Ideil, Fragolino Novellina, Pub Oldskull, Rhombus Hotel.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій «Колос» Мартинюк: «Я просто роблю те, що дійсно пре»

Надрукувати
мітки:
коментарів