Поділитись:

Чому ви постійно мерзнете і чим це небезпечно: коментують медики

Понеділок, 12 листопада 2018, 20:00

Є категорія людей, яким постійно або часто холодно. Навіть улітку вони можуть надягнути шапку і не можуть спати без теплих шкарпеток. Маючи тендітнішу тілобудову та меншу м’язеву масу, чутливіші до холоду жінки. Втім, коли мерзлячість є свідченням порушень в роботі організму? Чому одні люди мерзнуть більше, ніж інші? Це просто особливість організму чи може бути симптомом певних захворювань?

Ці питання ми адресували медикам-спеціалістам.

Людмила Коренюк, ендокринолог МЦ «Благомед»:

«Підвищена мерзлякуватість передусім є приводом обстежитися на предмет прихованого цукру і перевірити роботу щитовидної залози. Коли її функція понижена, може виникати мерзлякуватість. Також терморегуляція порушується при гормональній перебудові. Коли в людини виникає дрижання або раптово стає жарко – це привід перевірити, чи немає порушень вуглеводного обміну».

Світлана Смаль, сімейний лікар медичного центру «Благомед»:

«У здорової людини більш-менш стабільна температура тіла і хороші адаптаійні можливості до температури навколишнього середовища. Будучи навіть абсолютно здоровою, людина може періодично відчувати підвищену мерзлякуватість. Але якщо ці відчуття постійні – потрібно шукати причини.

Як утворюється тепло в організмі? Початок теплоутворення починається у печінці внаслідок біохімічних процесів. Потім нагріта кров циркулює організмом (це можна порівняти із принципом центрального опалення). Мерзлякуватість виникає тоді, коли є підвищена тепловіддача.

Якщо групувати причини підвищеної мерзлякуватості, то можна виділити:

Ендокринні – робота щитовидної залози цукровий діабет, при якому порушується іннервація та чутливість судин.

Також причиною мерзлякуватості може бути низький гемоглобін. Гемоглобін переносить кисень і при його нестачі тканини «голодують». Аби це компенсувати, судини розширюються і виникає підвищена тепловіддача.

До мерзлякуватості призводить недостатня кількість жирів у раціоні. Тому потрібно слідкувати за тим, щоб споживати належну кількість хороших, корисних жирів (не трансжирів), особливо у холодний період. Низькокалорійні дієти також провокують мерзлякуватість. До речі, саме тому взимку наш організм просить більш поживної їжі і потрібно йому її давати.

Причиною мерзлякуватості можуть бути серцево-судинні захворювання, облітеруючі хвороби, наприклад, облітеруючий атеросклероз, при якому у судинах виникають «бляшки». Курці зі стажем також постійно мерзнуть, бо нікотин впливає на судини.

Якщо стан мерзлякуватості постійний – це привід звернутися до лікаря, здати аналізи, знайти причини. Ігнорувати цього не варто, тому що за мерзлякуватістю може ховатися хвороба».

Марина Шнайдюк, лікар-невролог МЦ «Благомед»:

«Особливу увагу варто звертати на мерзлякуватість кінцівок. Звичайно, є випадки  фізіологічної «мерзлякуватості», які, як правило, швидко проходять при усуненні зовнішньої причини, що її викликає.

Проте існує низка неврологічних захворювань, одним із симптомів яких є холодні кінцівки. Часто  причиною мерзлякуватості можуть бути погіршення судинних функцій різного генезу,  порушення інервації кінцівок, проблеми на капілярному рівні. Похолодання кінцівок спостерігається найчастіше при наступних станах:

  • порушення регуляції в роботі симпатичної та парасимпатичної систем,  що веде до розладів регуляції тонусу судин та внутрішніх органів (до 80 % випадків);
  • хвороба Рейно. Виникає при судинному неврозі та проявляється інтенсивними спазмами  дрібних артерій. Як наслідок – погана переносимість хворими низьких температур;
  • розлади водно-електролітного балансу;
  • захворювання периферичних нервів: полінейропатії різного ґенезу. При цьому можуть приєднуватися  інші симптоми, такі як підвищена чутливість шкіри до подразників, відчуття «повзання мурах», оніміння кінцівок;
  • кила (грижа) міжхребцевого диску, також може проявлятися похолоданням кінцівок, що пов’язано із порушенням периферичної інервації».                 

Ігор Сомов, лікар-остеопат МЦ «Благомед»:

«В аюрведі (древньо-індійській системі медицини) люди діляться за своєю конституцією на три основні типи (доші). Вата (вітер), Капха (слиз) і Пітта (жовч). «Чистих» типів майже не буває. Як правило, люди мають змішані доші з більш явно вираженою перевагою якоїсь однієї. На баланс дош впливає спосіб життя та харчування. Терморегуляція, відчуття холоду та тепла також залежить від вашого типу (доші). Наприклад, люди-вітер (вата) більш схильні до мерзлякуватості. Тому аюрведа їм рекомендує вживати більш «теплі» продукти – поживну, гостру їжу. Люди-жовч (пітта), навпаки, схильні до спеки і це також можна відрегулювати харчуванням та способом життя. Потрібно вчитися відчувати  свій організм, прислухатися та розуміти – всі фізіологічні стани тісно пов’язані з нашими емоціями і наше тіло дає нам підказки, що йому потрібно».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 12 порад, які допоможуть отримати міцне та здорове волосся

Надрукувати
мітки:
коментарів