Поділитись:

У "Московському" патріархаті пояснили, за яких умов можуть відспівати "розкольника"

Четвер, 25 жовтня 2018, 12:55

Українська православна церква так званого Московського патріархату не причащає і не відспівує вірян, які ходять до церков Київського патріархату. Однак є винятки.

Про це розповів митрополит УПЦ Онуфрій, – пише інформаційний відділ церкви.

"Щодо питання про відспівування тих, хто був "хрещений" розкольниками, відповідь ясна: хто хрещений в канонічній церкві – той засвідчив своє бажання бути і відспіваним у цій церкві. А якщо хто "хрещений" в розколі, то він тим самим висловив бажання, щоб його там і проводжали в останню путь. Ми не відспівуємо розкольників, бо не хочемо порушувати свободу їхнього вибору", – зазначив митроплит.

Однак, зауважив, в житті кожен окремий випадок має свій підтекст.

"Перш, ніж відмовити тому, хто просить, канонічний священик повинен детально розібратися у всіх обставинах, чому покійний обрав іншу віру. Якщо при цьому священик знайде аргументи, котрі належать до немочі людської, а не до його фанатичного переконання, то він має право з архієрейського благословення проявити ікономію, тобто піти на поступку", – пояснив Онуфрій.

Нагадаємо: нещодавно митрополит Онуфрій приїжджав до Луцька. Під час урочистого богослужіння з нагоди престольного свята у кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської він заявив, що віряни повинні "шукати свій особистий Томос", адже "інші Томоси цікавити не повинні".

Як повідомляли раніше: 11 жовтня Синод Вселенського патріархату схвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Після рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію буде скликано у Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Згодом Російська православна церква заявила, що розриває зв′язки із Константинополем. Однак Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (екзархат Вселенського патріархату) заявила, що Константинополь не припиняв спілкування з Московським патріархатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів