Поділитись:

Супрун розповіла, як боротися зі стресом

Неділя, 19 серпня 2018, 10:02

Наш мозок працює, як своєрідний менеджер стресу. Його підкоркові структури та наша свідомість посилають сигнали про небезпеку в гіпоталамус. Це невеличка частина мозку, що диригує гормональні, біохімічні і деякі поведінкові процеси в тілі.

Він запускає виділення гормонів адреналіну та кортизолу, що активує симпатичну ланку автономної нервової системи. Вся ця ланка подій і викликає кінцеву реакцію – "бий чи тікай", – інформує у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Від тривалості стресу залежать і зміни, що зазнає наш організм. Під час гострого стресу, наприклад, на небезпечній близькості проноситься авто, прискорюється серцебиття, розширюються зіниці та підвищується рівень глюкози в крові. Це допомагає нам швидко реагувати на небезпеку та встигнути захиститися. Але коли такий стрес стає надовго супутником нашого життя – це вже дуже небезпечно.

Через надмірну кількість гормону стресу – кортизолу – відбуваються фізіологічні зміни, які підвищують ризики появи хронічних хвороб. Ми погано спимо, втомлюємось, починаємо їсти малопоживну їжу або ж навпаки переїдаємо. Крім того, стрес може супроводжуватись і вживанням надмірної кількості алкоголю та курінням.

Протидіяти стресу буває важко, проте цілком можливо. Уляна Супрун дала кілька порад, які допоможуть на цьому шляху:

  • намагайтесь лягати спати і прокидатись в однаковий час. Щоб покращити якість сну, не користуйтеся електронними пристроями, уникайте переїдання, вживання кофеїну та алкоголю перед сном;
  • знайдіть підтримку. Близькі та рідні, які розуміють ваш стан, можуть допомогти розмовою чи справитись з побутовими задачами;
  • будьте фізично активні. Від занять спортом виділяються ендорфіни, серотонін, дофамін та ендоканабіоноїди - сполуки, що дарують нам щастя, задоволення та ейфорію. Тобто покращують настрій;
  • харчуйтесь правильно. Не пропускайте прийомів їжі, але не переїдайте. Науковці радять обов'язково споживати жирну рибу, горіхи, яйця, нерафіновані злаки та багато свіжих овочів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РЕГУЛЯРНІ ПРОБІЖКИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЖИТТЯ, – СУПРУН

Надрукувати
мітки:
коментарів