Поділитись:

Готуватися до сну зранку

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 11 серпня 2018, 07:40

Хоч зараз день тільки розпочався, однак поради про те, що робити, аби добре спати, стануть у пригоді.

Зізнайтеся, буває таке, що заснути ну ніяк. І всі спроби зводяться нанівець. А який сон – такий і день. Отож, готувати себе до сну треба завчасно. Ось декілька порад, які вам допоможуть:

Відкладіть всі ваші гаджети подалі

Дедалі більше досліджень показують, що синє та біле світло, що випромінюється з цифрових екранів, не дозволяє вашому мозку виробляти гормон мелатонін. А це, своєю чергою, не дає вашому тілу відчути, коли прийшов час йти до сну, – заснути стає важче. Отож, намагається вирішити усі справи, які потребують контакту з гаджетами, раніше.

Не приймайте снодійне (якщо тільки лікар не діагностував вам безсонню)

Зі слів вченого та дослідника сну з Гарвардського університету Патріка Фуллера, навіть якщо у вас є проблеми зі сном, ви, ймовірно, не хворієте на безсоння, а отже, використання снодійного не зробить для вас нічого доброго. До того ж ліки мають цілий ряд побічних ефектів: від болю в м'язах до втрати пам'яті. Крім того, сказав Фуллер, вони можуть викликати залежність, і ваші проблеми зі сном тільки погіршуватимуться.

Не вживайте алкоголь

Той, хто хоча б раз задрімав після кількох склянок вина, добре знає, що алкоголь часто допомагає вам заснути. Але дослідження показують, що він зробить ваш сон менш якісним та більш тривожним. Як тільки ваше тіло посеред ночі почне перетравлювати та виводити алкоголь – сон стане неспокійним. Крім того, вживання алкоголю перед сном пригнічує пам'ять і здатність до концентрації уваги.

Не працюйте в ліжку та в спальні

Експерти радять зарезервувати спальню винятково для сну. В іншому випадку, ви не будете асоціювати спальню з відпочинком, і, можливо, вам підсвідомо важче буде засинати.

Не пийте каву ввечері

Одне дослідження показало, що вживання 400 міліграмів кофеїну (а це стандартна порція кави в кав′ярнях та фаст-фудах) навіть за шість годин до часу відходу до сну порушує його. Дослідники рекомендують людям обмежувати своє споживання кофеїну та випивати останню чашку кави не пізніше п'ятої години вечора.

Не вживайте жирної їжі

Дослідження показують, що вживання жирної їжі принаймні за годину перед сном може зашкодити якості й тривалості сну, особливо у жінок. Зокрема, їжа з високим вмістом жиру зменшує необхідний для люди час у фазу швидкого сну. Якщо пізно вночі ви зголодніли, оберіть краще трохи фруктів, або легкий перекус – цільнозерновий хліб та трохи натуральної арахісової пасти.

Не займайтеся фізичними вправами

Коли ви багато працюєте та маєте щільний графік, вам здається, що краще потренуватися тоді, коли весь світ вже спить, аніж пропустити відвідування тренажерної зали. Але фахівці рекомендують уникати важких тренувань у вечірній час. Це пов'язано із тим, що під час тренувань температура тіла підвищується, і це заважатиме вам заснути. Замість цього можна позайматися йогою, або просто зробити розтяжку, що допоможе вам розслабитися перед сном.

За матеріалами Znaj.ua.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів