Де "живуть" нітрати та як від них захиститися: поради МОЗ
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Про це пише "Урядовий портал".
На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Як мінімізувати шкоду нітратів на організм
Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів у них все-таки може бути трохи більше.
Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів.
Це зовсім не обов'язкова процедура, яка у більшості ситуацій буде невиправданою. Але у деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м'якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Готуйте овочі
Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80 %.
Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють.
Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000 %. Визначити правильно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
І пам'ятайте: овочі, фрукти та ягоди – це невід'ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Луцький виш перевіряли через аномальну кількість студентів-призовників
Де на Волині збереглася давня дерев'яна церква (фото)
Що в будинку та з чого п'є чай власниця вінтажного дому-кафе у Луцьку Яна Тарарай (фото)
Кухар з Волині покинув проєкт «МастерШеф»: що стало причиною (фото)
Скільки коштує помити вікна у Луцьку перед Пасхою