Поділитись:

Vox Dei: чи безпечні на Волині кавуни і дині

Субота, 28 липня 2018, 20:00

Сезон кавунів і динь відкрито. Принаймні на ринках і в магазинах – це точно. Бо люди ще вагаються: можна вже купувати соковиті літні фрукти чи краще трохи зачекати. Мовляв, ще не пора, в них багато нітратів.

ІА "Конкурент" поцікавився в експертів, чи можна вже їсти кавуни і дині, які продаються на Волині, і як вибрати найкращий плід.

"Звичайно, кавуни і дині на Волині їсти можна. У цьому році не було перевищень щодо нітратів", – запевнила Інна Вакульчук, завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи у Волинській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини.

Із її слів, лабораторія перевіряє на нітрати кавуни і дині упродовж цілого року.

"Перевіряємо кожну партію на агропродовольчому ринку. Оскільки є певна сезонність достигання, то, звичайно, перші партії кавунів менш солодкі. Але це не означає, що вони є небезпечні. Зараз кавуни і дині вже зрілі і дуже солодкі. У спілого кавуна має бути сухий хвостик, гарна гладенька шкірка, диню можна перевіряти за тим самим принципом. Плід має бути непошкодженим", – пояснила вона.

Однак, зауважила, що не йдеться про ті кавуни і дині, які продають на Волині при дорогах. Адже їх ніхто не перевіряє.

Натомість доцент кафедри ботаніки СНУ ім. Лесі Українки Лариса Коцун переконана: краще вживати кавуни і дині, вирощені власноруч.

"На ринку зараз ми купуємо ранні сорти кавунів, їх можуть наситити всякими нітратами, щоб швидше доспіли. А коли купуємо в серпні, то знижується рівень нітратів. Адже спілих кавунів вже є вдосталь", – зазначила Лариса Коцун.

Біолог радить не купувати ще кавуни і дині, особливо дітям. А ще краще – вирощувати свої. Жінка переконана, що волинська земля для цього підходить. До слова, Лариса Коцун вирощує кавуни вже 15 років.

"Смак не відрізняється, навіть кращий, ніж куповані. Єдине, що треба садити їх із розсади, як помідори, огірки, перець. А все решта – як вирощування будь-яких предтсавників родини гарбузових. Кавуни і дині люблять місця, де багато сонця, відкритий простір, нема застою води. Якщо холодна весна, то бажано обробити їх так, як огірки, від грибкових захворювань", – пояснила вона.

"У мене був рекорд, що в середині липня вже були маленькі кавуни", – додає науковець.

А загалом кавуни і дині достигають на Волині у середині серпня і сезон триває аж до кінця вересня.

Єдине, зауважила Лариса Коцун, для кавунів і динь дуже небезпечна різка зміна температури. При температурі нижче +11°С вони не ростуть, а страждають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЧАНАМ ПОЯСНИЛИ, ЯК ОБРАТИ ЯКІСНЕ МОРОЗИВО (ВІДЕО)

Надрукувати
мітки:
коментарів