Поділитись:

Скільки заробляють українці в США

Вівторок, 15 березня 2016, 10:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" продовжує розповідати про особливості заробітчанства у різних країнах світу. Чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та про те, як заробити гроші в Данії, Італії, Франції, Польщі та Росії ми писали в попередніх матеріалах. Сьогодні ж поговоримо про волинянку, яка працює в Сполучених Штатах Америки.

Для багатьох США є країною-мрією, де всі ходять з усмішками на обличчі та легко заробляють гроші. Саме такий образ держави нам "нав'язують" голлівудські фільми. Але чи насправді так легко туди потрапити, наприклад, українцям? Можна роками подавати документи для оформлення Грін-картки і сподіватися, що тобі пощастить виграти в цій лотереї. Багато наших співвітчизників також беруть участь у різних молодіжних програмах (Work and Travel, Camp America, Au Pair), а після закінчення терміну їх дії, просто не повертаються в Україну і живуть в США нелегально. Для того, щоб залишитися на постійне місце проживання в Штатах, українці можуть попросити політичного притулку або оформити статус втікача. Ще одним з варіантів є оформлення візи (туристичної, трудової, бізнес-візи), але існує велика імовірність відмови.

***

Софія працює в США вже два роки. Поїхала туди по студентській програмі Work and Travel в штат Флориду. Працювала касиром в місцевому супермаркеті 40 годин на тиждень. Отримувала заробітну плату 10 доларів за годину. Також мала додаткову роботу офіціанта в цілодобовому кафе із заробітною платою 4 долари за годину та "чайові" (майже 40 доларів щодня). На вихідних дівчина прибирала в котеджах для відпочинку, з оплатою 50 доларів (за три години) – це була найважча робота.

"На мою думку, США найкраща країна, в якій можна легко заробити гроші. Хоча до роботи відносяться не так, як в Україні. Тут ти повинен відробити кожну копійку, яку заплатили", – каже дівчина.

І додає, що хотіла залишитися, насамперед, щоб знайти хорошу роботу. Бо зрозуміла, що можна планувати свої кроки і за певний час здійснити задумане.

Коли закінчився термін дії студентської візи, Софія переїхала в інший штат. Дуже хотіла жити в Маямі. Але виникла проблема з орендою житла.

Житло знайти дуже важко, якщо ти не маєш кредитної історії

"Американці перевіряють, як ти оплачуєш кредити, і згідно цього роблять висновки чи спроможна ти будеш платити за квартиру", – згадує заробітчанка.

Оскільки ніяких документів в неї не було, тому наступним містом стало Чикаго. Проживати там було дешевше ніж в Маямі, але проблема з житлом залишилася.

"Я згадала, що в мене друг живе в Теннесі. Він займається здачею в оренду будинків, тому ми поїхали туди. І він здав нам житло", – розповідає Софія.

Коли немає дозволу на роботу, працевлаштуватися в США дуже важко. Волинянка каже, що пропрацювала хостес (адміністратором) в ресторані всього тиждень. Менеджер постійно запитував про дозвіл на роботу, а коли виявилося, що його нема, – її звільнили.

Софія розглядала різні варіанти, які могли б допомогти їй залишитися в США.

По-перше, можна було піти в консульство і відкрити туристичну візу.

По-друге, одружитися з американцем чи просто з людиною, яка має американський паспорт.

По-третє, просити політичого притулку.

По-четверте, піти навчатися, тоді відкривають студентську візу. Але за нього потрібно платити, тому такий варіант дівчині одразу не підійшов.

По-п'яте, отримати трудову візу. Але вона видається за умови, що працедавці не можуть знайти спеціаліста-американця на вакантну посаду, тоді можуть оформити документи іноземцю.

Хотіла піти на службу в армію США

"В американській армії потрібно відслужити 2-3 роки, залежно від підрозділу. Платять 20 тисяч доларів. Оформляють Грін-карту і за рік чи два дають громадянство. Я думала піти в авіаційний підрозділ", – каже Софія.

Але потім волинянка передумала. Тому що США здійснює багато миротворчих операцій в різних країнах. І в разі виникнення військового конфлікту, авіацію задіють в першу чергу.

Тому заробітчанка вирішила жити нелегально.

Влаштувалася офіціанткою в узбецький ресторан, власники якого розмовляли російською мовою, тому що були вихідцями з пострадянських країн і часто допомагали мігрантам. Заробітна плата була пристойною – майже три тисячі доларів в місяць (разом з "чайовими").

Живучи в США нелегально, всі мігранти остерігаються спеціального підрозділу, що відслідковує незаконне перебування іноземців – Homeland Security. Службовці можуть перевіряти житло, місця можливого працевлаштування заробітчан.

Іноземців з пострадянських країн, що мають свої заклади в США, перевіряють в першу чергу.

"Можуть здавати і самі американці, слідкувати. Люди ховаються по підвалах. Якщо тебе знайдуть без документів, то можуть ув'язнити або депортувати, але тільки після судового засідання, яке може тривати навіть рік", – стверджує Софія.

Можна вийти з в'язниці під заставу 10 тисяч доларів і в цей час оформляти документи для постійного місця проживання.

Тому дівчина вирішила якнайшвидше здобути легальний статус.

"Я вже подала документи на оформлення статусу політичного втікача. І вже отримала офіційний дозвіл на роботу. Тому буду шукати інші можливості працевлаштування", – каже Софія.

На першому місці в американців – законослухняність

Дівчина каже, що працювати в США не просто. Якщо американці побачать, що ти не виконуєш свої обов'язків то одразу будуть скаржитися керівництву, і людину просто виженуть.

В Україну волинянка повертатися не збираєся. Хіба що відвідати рідних та друзів.

"Можливо, коли постарію захочу повернутися додому, ностальгія прийде. Може за той час щось зміниться і жити в Україні стане краще", – висловлює сподівання дівчина.

***

Про те, як наші земляки заробляють гроші в Австрії читайте в діловому виданні "Конкурент" у середу, 16 березня, о 10 годині.

Надрукувати
мітки:
коментарів