Поділитись:

Скільки заробляють українці у Франції

Субота, 12 березня 2016, 10:00

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" продовжує з'ясовувати особливості заробітчанства у різних країнах світу. Ми вже розповідали чому волиняни їдуть шукати роботу за кордоном та про те, як заробити гроші в Данії та Італії. Сьогоднішній матеріал присвячений волинському заробітчанину, який працює у найромантичнішому місті світу – Парижі.

Франція приваблює українських заробітчан тим, що рівень життя в цій країні є одиним з найвищих у Європі. Хоча нашим співвітчизникам працевлаштуватися дуже складно, проте на даний час там проживає майже 35 тисяч українців, 33 % з яких мешкають у Парижі. Для того, щоб отримати роботу потрібно мати на неї дозвіл, що реєструється в Департаменті праці та зайнятості. Тимчасові роботи дозволені на термін до 18 місяців при умові отримання тимчасової посвідки для проживання. Щоб залишитися на триваліший термін, потрібно отримати дозвіл на проживання, який видають на 10 років.

Михайло працює в Парижі майже два роки. На заробітки за кордон вирішив їхати, бо там можна заробити значно більше коштів, виконуючи таку ж саму роботу, як і в Україні.

"Я не ставив собі за мету переїхати до Парижа. Заробивши певні кошти, просто вирішив залишитися на певний час", – каже хлопець.

Волинянин ремонтує квартири парижан. За просту роботу можна отримати від 100 євро, а це від 1 500 до 2 000 євро на місяць. Щоби заробляти більше, робітник повинен мати спеціальні навички та вміння.

Михайло каже, що знайти роботу в Парижі непросто, якщо не мати друзів або знайомих, які вже раніше облаштували своє життя та можуть в чомусь допомогти.

І додає, що коли не знати французької мови, то є лише можливості для працевлаштування в фірмах, які заснували або українці, або інші жителі пострадянських країн. Мовний бар'єр має дуже велике значення.

"Якби повернути час назад, то всі роки, які я витратив на навчання в університеті, проміняв би на вивчення іноземних мов. Адже вони відкривають всі двері", – наголошує хлопець.

Хоча нелегально працювати в Парижі, як і в будь-якій країні, забороняє закон, проте майже всі так роблять.

Адже французьке законодавство виявилося досить лояльним до умов утримання мігрантів. Після закінчення візи можна отримати допомогу від держави терміном на один рік.

"Для цього потрібно пред'явити документи, в яких буде зазначено, що заробітна плата не перевищує 300 євро. Держава забезпечує медичним страхуванням (медікаль), а також 50-відсотковою знижкою на проїзд у міському транспорті", – розповідає Михайло.

Ми ніде не будемо своїми, лише вдома

Також для підтримки мігрантів у Франції існує велика кількість програм. Талановиті іноземці, які мають "цінні" професії, можуть отримати "паспорти таланту". Це насамперед науковці, медики, ІТ-спеціалісти.

Але Михайло під жодну з цих програм не підпадає, адже не дозволяє спеціальність, яку отримав в Україні.

За словами хлопця, до українців французи ставляться добре, адже "наші люди вміють працювати і дуже трудолюбиві".

Михайло каже, що він хоче повернутися в Україну.

"Можливо, це звучить дивно, бо більшість хоче залишитися за кордоном. Але я хочу знайти роботу і працювати ближче до друзів та рідних", – наголошує хлопець.

***

Про те, як волиняни заробляють гроші у Польщі, читайте на "Конкуренті" у неділю 13 березня о 10 годині.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
16:30
16 лютого 2024
24 грудня 2023
21 грудня 2023
26 листопада 2023
14 листопада 2023
01 листопада 2023
22 вересня 2023
15 вересня 2023
10 вересня 2023