Прокуратура розслідує привласнення 7 мільйонів волинськими фірмами на будівництві фортифікаційних споруд

П'ятниця, 11 березня 2016, 11:40

Замість залізобетонних конструкцій підрядні товариства використали морські металеві контейнери, які значно дешевші.

Проте, в офіційних документах про це на вказали. Про це повідомляє видання Четверта влада з посиланням на Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції в Донецькій області, проаналізувавши матеріали щодо законності використання бюджетних коштів, встановили факт їх привласнення. Згідно з документами, кошти виділялись на будівництво фортифікаційних споруд на території 3-х районів Донецької області.

Так, встановлено, що на території Володарського, Тельманівського, Волноваського районів комерційні структури проводили будівництво командно-спостережних пунктів та бліндажів.

Договір про проведення цих робіт товариства уклали з одним із управлінь Волинської ОДА.

Згідно з проектно-кошторисною документацією, під час будівництва фортифікаційних споруд повинні були використовувати залізобетонні конструкції. Однак встановили морські металеві контейнери, які значно дешевші.

Незважаючи на це, посадові особи оборонного відомства, одного з управлінь Волинської ОДА та будівельних організацій підписали документи, на підставі яких були виділені бюджетні кошти.

Таким чином, в результаті безпідставного зменшення реальних витрат бюджетних коштів, вказаними посадовими особами привласнено 7 мільйонів гривень.

За цим фактом військова прокуратура Донецького гарнізону відкрила кримінальне провадження за частиною 5 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

В теперішній час проводяться слідчо-оперативні заходи, направлені на встановлення винних осіб та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

Винним загрожує ув'язнення від 7-ми до 12-ти років, а також позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на час до 3-х років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, у квітні-травні 2015 року Управління капітального будівництва Волинської облдержадміністрації проводило тендери за переговорною процедурою на будівництво фортифікаційних споруд на Донеччині. Тоді по 5 договорів на загальні суми по 11,99 мільйона гривень уклали із ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536" та ТОВ "Житлобуд-2".

Власником ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" є Віктор Чорнуха, який до 2014 року був членом Луцького міськвиконкому, а у 2006–2010 роках – депутатом Волинської облради від ВО "Батьківщина".

Власниками ТОВ "Житлобуд-2" є Леонід і Ольга Стефановичі, Анатолій Дука і Наталія Бохонко. До середини 2012 року 51 % фірми "Житлобуд-2" належало вищезгаданому "Луцьксантехмонтаж №536".