Поділитись:

Рівень інфляції в Україні у лютому знизився

Четвер, 10 березня 2016, 13:57
Рівень інфляції в Україні у лютому знизився

У лютому споживча інфляція в річному вимірі уповільнилася до 32,7 % порівняно з 40,3 % у попередньому місяці. Більше того, у місячному вимірі Державна служба статистики України зафіксовала дефляцію на рівні 0,4 %.

Фактичне уповільнення споживчої інфляції в річному вимірі випереджає прогнозовану Національним банком траєкторію уповільнення інфляції до 12 % на кінець 2016 року, – поінформували у прес-службі Національного банку України.

Зниження споживчих цін насамперед було спричинене факторами пропозиції. Вони мали більш суттєвий вплив на динаміку цін порівняно з очікуваннями Національного банку та переважили вплив волатильності курсу гривні, яка спостерігалася у перші два місяці поточного року.

Уповільнення базової інфляції (до 25,1 % у річному вимірі) також відбувається швидше, ніж згідно поточного прогнозу. Помірний показник базової інфляції у лютому (0,4 % м/м) пояснюються подальшим зниженням цін на одяг та взуття (на 2,0 % м/м).

Волатильність курсу зумовила зростання цін на імпортовані товари, що входять до розрахунку показника базової інфляції, однак воно було помірним. А ціни на окремі товари ціни навіть знизилися. Зокрема, подешевшали засоби особистої гігієни, засоби запису відео- та аудіо інформації тощо.

Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, уповільнилося до 47,3 % у річному вимірі (знизилися на 0,2 % м/м), тобто швидше, ніж очікував Національний банк. Ці розбіжності насамперед пояснюються подальшим здешевленням тютюнових виробів (на 3,0 % м/м).

Крім того, дещо знизилися ціни на опалення та гарячу воду (за рахунок зниження відповідних тарифів у низці регіонів), а також на міські маршрутні перевезення (на тлі здешевлення палива). Разом зниження цін за цими категоріями компенсувало зростання адміністративно регульованих цін на інші товари та послуги, у тому числі на алкогольні напої, хліб та інші послуги ЖКГ.

Зміна цін на сирі продукти харчування загалом була близькою до очікувань (зростання цін уповільнилося до 27,9 % у річному вимірі, а в місячному вимірі ціни знизились на 1,8 %). Зокрема, як і передбачалося, у лютому знизилися ціни на яйця, м'ясо та м'ясопродукти. Водночас глибше падіння зафіксоване за окремими імпортованими продуктами харчування, насамперед цитрусовими, тепличними помідорами тощо. Це може пояснюватися збільшенням пропозиції відповідних імпортованих товарів на вітчизняному ринку на тлі торговельних обмежень з боку Російської Федерації.

Очікуваним було збереження низхідної динаміки цін на паливо на внутрішньому ринку (знизилися на 8,2 % у річному вимірі, на 1,0 % за місяць) в умовах низьких цін на нафту на світових ринках.

Надрукувати
мітки:
коментарів