Заробіток на смітті: волинянка розповіла про "плюси" сортування

Вівторок, 13 лютого 2018, 12:54

Українці повинні сортувати сміття – до цього зобов'язує чинна норма Закону "Про відходи". Адже з 1 січня цього року забороняється захоронення на полігонах неперероблених побутових відходів.

Цей закон відповідає європейським нормам, однак і досі не розроблений механізм сортування сміття і не налагоджена переробка відходів. Про це розповідає родина Гуркіних із села Боратин Луцького району, – повідомляє ПАТ НСТУ ВРД.

Накопичення непотребу на звалищах Оксана Гуркіна вважає неправильним. Розповідає, що їздила до Польщі і побачила, що там ставляться до відходів свідомо.

"Це дає результати. Ми сортуємо на автоматі. Привчили своїх дітей, і якщо щось уже з'їли, папірчик куди викинути? І автоматично викидаємо, куди потрібно", – зазначила вона.

Рослинні, харчові відходи ідуть на добриво для городу. Зі слів Оксани Гуркіної, за місяць родина з чотирьох людей накопичує невеличкий мішечок пластику і 2 відра скла.

"Якщо назбирується пластик, потім вивозимо його у пункти здачі пластику, скло так само. Один раз за 3 місяці. Це нам не важко. Це цікаво", – додала жінка.

До повторного використання картону, паперу, пластику Оксана Гуркіна підходить творчо.Кошики, охайні скриньки, прикраси і навіть будиночки для домашніх улюбленців – усе сплетене з паперу. Зношений одяг жінка теж не викидає. Трішки креативу – і виходить килимок на лавку.

Раціонально і творчо використовувати те, що у багатьох просто викидається, – завдання не з легких. У Боратині, де живе ця родина, планують запроваджувати сортування сміття у школі й дитсадку.

Самі ж Гуркіни кажуть, що за півроку на склі виручають від півтисячі до семисот гривень. Пластику за три місяці здали на 50 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: