Бурштин і цигарки: як порушники намагаються обдурити митників на Волині

Середа, 09 березня 2016, 12:03

Журналісти з'ясували, яку контрабанду найчастіше перехоплюють на кордоні із Польщею і де її переховують, звернувшись із відповідним інформаційним запитом у волинську митницю ДФС України.

З митної території Республіки Польща до України ввозять з порушенням митного законодавства одяг, взуття, побутову, відео та оргтехніку, частини до легкових автомобілів та сільгосптехніку тощо. Про це інформує видання CorruptUA.

З України до Польщі при перевезенні часто приховують від митного контролю тютюнові вироби.

Відповідно до Митного кодексу України, громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на територію України в ручній поклажі, або в багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування на одну особу: 200 сигарет, або 50 сигар чи 250 грамів тютюну. Або ці вироби в наборі, що вагою не перевищує 250 грамів.

Люди везуть цигарки в Польщу, оскільки ціни на них там значно дорожчі. В середньому одна пачка цигарок в магазинах Польщі коштує від 11 (орієнтовно 74 гривні ) до 17 злотих (приблизно 113 гривень).

Також намагаються незаконно перевозити через кордон й дорогоцінне каміння – бурштин.

СТАТИСТИКА

Цигарки

Впродовж 2015 року волинські митники склали 779 протоколів про порушення митних правил, що стосуються тютюнових виробів.

У більшості випадків цигарки переховують в особистих речах. Або використовують спеціальні сховища (тайники), пристосовані в автомобілях.

Товари контрабандисти приховують під обшивкою дверей, стелі та стінок авто, у запасних колесах, під підлогою багажного відсіку, у сидіннях, в подвійному днищі кузова.

728 протоколів було складено під час припинення спроб незаконного переміщення контрабандистами тютюнових виробів через українсько-польський кордон.

Таким чином було конфісковано цигарок на суму 3 963 239 гривень.

Бурштин

Основним із способів незаконного переміщення "сонячного" каміння через кордон, за інформацією ДФС України, – у міжнародних поштових відправленнях, а також через пункти пропуску авіаційного сполучення, шляхом порушення порядку проходження митного контролю в "зеленому коридорі".

45 випадків незаконного перевезення бурштину зафіксовано на україно-польській ділянці кордону, 1 – на україно-російському кордоні, 2 – україно-білоруському. На пунктах пропуску авіаційного сполучення – 53 випадки, у поштових відправленнях – 59.