В Україні хочуть посилити покарання за підробку довідок про вакцинацію

Четвер, 25 січня 2018, 10:53

Україні необхідно посилити відповідальність медичного персоналу за видачу фальшивих довідок про вакцинацію.

Про розробку таких законодавчих змін пише в.о. міністра охорони здоровя України Уляна Супрун в колонці для "Української правди. Життя".

"Ми почали розробку законодавчих змін щодо вакцинації, які чітко регламентують питання обов'язковості вакцинації, посилять відповідальність за відмову від вакцинації без медичних протипоказань, видачу фальшивих довідок і головне – забезпечать дотримання рівню якості вакцин, які використовуються в Україні та допоможуть сформувати лікарську культуру щеплення та поствакцинального контролю здоров'я", – зазначила очільниця МОЗу.

Вона навела статистику, що за останній рік в Україні захворіли на кір 6784 осіб, а померли 8 людей. Серед захворівших 86 % не були вакцинованими.

"Іноді нам кажуть: але ж серед хворих є 14 % вакцинованих.

На жаль, технічно неможливо перевірити, скільки з них мали підробні довідки, а це все ще є огидною та руйнуючою практикою в нашій країні", – пояснила Супрун.

За останніми соціологічними дослідженнями UNICEF, у 2017 році 84 % батьків сказали, що роблять щеплення згідно з календарем вакцинації, в той час як в 2014 році ця доля складала 63 %.