Паводок на Волині: підтоплені тисячі гектарів землі

Середа, 17 січня 2018, 09:20

Упродовж 2017 року на Волині як влітку, так і в осінньо-зимовий період опадів випало понад норму. Як результат – вже із середини грудня розпочався зимовий паводок.

Про це розповів начальник Волинського обласного центру гідрометеорології Ростислав Бондарчук, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За інформацією начальника Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислава Кравчука, в середньому по області випало майже 700 мм опадів, що становить 117 % від річної норми. А за останні чотири місяці опади у два рази перевищували норму. Тож, за даними управління водного господарства, високий рівень ґрунтових вод на меліоративних системах зафіксовані на площі 98 тис. га, що складає 26 % від усієї меліоративної площі.

"На сьогодні на заплавах знаходяться води річок басейну Прип'яті, але вода в річці Західного Бугу весь час знаходилися в руслі. Відмітки підтоплення сінокосів та пасовиськ досягла вода у річці Стохід у Любешівському районі, затоплено та підтоплено тисячу гектарів, з них – 100 гектарів ріллі. Також тало-дощовими водами в Ратнівському районі затоплено та підтоплено 0,8 тисяч гектара, з них 240 – рілля. З метою ліквідації негативних наслідків вод на 14 об'єктах області залучено 46 чоловік особового складу аварійних бригад, 11 одиниць гужового транспорту та 7 одиниць техніки", – зазначив Ростислав Сергійович.

Основною причиною затоплень та підтоплень є значні опади, негативний стан меліоративних каналів, замуленість водопропускних споруд і руйнування захисних дамб або брами. Тому для відведення надлишкових вод із польових меліоративних систем за вказаний період задіяно 29 насосних станцій, якими перекачали протягом грудня-січня 13,7 млн м куб. води. Тало-дощові та паводкові води, якими були затоплені та підтоплені території, нині знаходяться у замороженому стані.

Окрім того, Ростислав Кравчук наголосив, що нині передбачати, якою буде весняна повінь, передчасно. Адже це буде залежати від рівня промерзання ґрунту, снігозапасів та швидкості їх танення.