Українці платять за Інтернет найменше у світі

Понеділок, 04 грудня 2017, 20:31

Українці платять за домашній провідний Інтернет практично найменше в світі. Дешевше – тільки в Ірані.

Про це йдеться в дослідженні компанії BDRC Continental і провайдера сable.co.uk з Великої Британії, – пише "Сегодня".

Дешевше нікуди

Для складання рейтингу компанії проаналізували вартість 3351 інтернет-тарифів в 196 країнах з серпня по жовтень 2017 року. За дешевизною інтернету наша країна посідає друге місце в світі: в середньому в місяць за підключення до всесвітньої павутини українці викладають 5,47 долара (близько 148 грн). За цим показником нас трохи обігнав тільки Іран – там вартість інтернет-послуг становить 5,37 долара на місяць (145 грн). У лідерах за доступністю інтернету також Росія (10 доларів), Молдова (11 доларів) і Сирія (12,15 долара).

У розвинених країнах підключення до інтернету коштує в кілька разів дорожче: в США – 66,2 долара, в Швейцарії – 82 доларів, в ОАЕ – 155 доларів. А найвищі тарифи – в африканській Буркіна-Фасо: там середньомісячна плата становить аж 954,54 долара (26 тис. грн).

Швидкості вистачає

Ще одне дослідження – порталу Speedtest – показало, що середня швидкість широкосмугового інтернету в Україні – всього 35 Мбіт/с. Такий показник забезпечив країні 42-ге місце в рейтингу серед 134 держав. У лідерах ж опинилися Сінгапур, Гонконг і Ісландія (135-149 Мбіт/с). Найповільніший інтернет в Лівії – 3 Мбіт/с.

Фахівці запевняють, що інтернет-швидкості в нашій країні цілком вистачає звичайному користувачеві.

"35 Мбіт в секунду досить для швидкого завантаження навіть "важких" сайтів. Вистачить і на онлайн-ігри, перегляд і скачування фільмів у високій роздільній здатності", – розповів нам системний адміністратор Ігор Самаєв.

Однак додав, що для повноцінної роботи великих компаній і виробництв швидкість повинна бути вище – близько 100 Мбіт/с. Саме такі цифри часто декларують наші провайдери, але на практиці швидкість в 2-2,5 раза нижче.

Чекаємо на зростання цін

Голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко пояснює, що наші демократичні розцінки пов'язані з затяжною боротьбою провайдерів за клієнтів: "Щоб завоювати якомога більше користувачів, оператори довго навмисно знижували ціни на свої послуги". Експерт також наголошує, що це довго не триватиме.

"У зв'язку із зростанням цін на електрику і збільшенням ставок на оренду вже сьогодні оператори змушені потроху підвищувати тарифи. Наступного ж року їх можуть підняти на 10-20%", – зазначив Федієнко.

Із його слів, домашній провідний Інтернет є у близько 21 млн українців – це майже у половини всього населення нашої країни.

4G: Вже 2018-го, але не скрізь

З мобільним Інтернетом в Україні все не так позитивно. У згаданому рейтингу швидкості інтернету Global Index сервісу Speedtest наш інтернет плететься в самому хвості списку – він зайняв 110-те місце серед 122 країн світу. За результатами цього дослідження швидкість українського мобільного інтернету в середньому становить 8,46 Мбіт/с при скачуванні і 2,39 Мбіт/с при завантаженні. Найприємніші швидкості доступні жителям Норвегії, Ісландії та Нідерландах (52-59 Мбіт/с), а найповільніші дісталися населенню Іраку (3 Мбіт/с).

Тоді як 70% користувачів Інтернету вже використовує 4G, а в деяких країнах тестується Інтернет п'ятого покоління, наша стеля швидкості і якості – стандарт 3G. Щоправда, наступного року оператори обіцяють вихід на вищі швидкості. На початку листопада Нацкомісія з питань зв'язку схвалила рішення про видачу ліцензій на впровадження 4G. Для цього низка українських операторів уже звільнила частоти в діапазоні 1800 МГц.

Нагадаємо: ціна дозволу на цю частоту – 4 млрд грн, при цьому доступний також діапазон 2600 МГц за 2 млрд грн. Якщо відповідні технічні заходи операторів пройдуть вдало, наступного року на українців чекає швидший Інтернет на смартфонах.

Однак, як стверджує Олександр Федієнко, стандарт запрацює далеко не у всіх.

"З технічних причин 4G поки що не охопить масовий сегмент ринку – до кінця 2018 року такий Інтернет з'явиться тільки в великих містах з великим скупченням абонентів, – стверджує експерт. – А ось міста поменше, села, траси залишаться без нових швидкостей".

Крім того, на думку Федієнка, окремих тарифних планів під 4G не буде. Апарати, які зможуть працювати з 4G, просто розвантажать частоти 3G для тих, чиї гаджети нове покоління мобільного інтернету не потягнуть. За даними української Інтернет-асоціації, серед наших регулярних користувачів інтернету 57% активно використовують мобільний зв'язок. З них 14% борознять простори всесвітньої павутини тільки через мобільний Інтернет.