Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

Субота, 02 грудня 2017, 21:00

В Україні активно вносять зміни щодо поведінки водіїв на дорогах. Серед останніх: обмеження швидкості до 50 км/год у насалених пунктах і нові правила видачі водійського посвідчення. Із новою швидкістю українськими містами і селами водії їздитимуть з 1 січня. А от "права" по-новому видаватимуть уже: постанова Кабміну набрала чинності 28 листопада.

Про особливості нововведень і про очікуваний результат від змін ІА "Конкурент" запитало в експертів.

Керівник Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області Олександр Малашко

Олександр Малашко розповів, що у сервісних центрах МВС Волині перше посвідчення водія тепер видаватимуть на 2 роки з правом обміну на постійне, якщо впродовж двох років з дня його видачі не було 3-х і більше адміністративних правопорушень щодо безпеки на дорозі. Якщо такі порушення були – громадянин обмінює тимчасове посвідчення водія на постійне лише після складання практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

"При цьому наголошу, що відтепер обмеженим правом керування транспортним засобом для водіїв-початківців є заборона перевищувати швидкість 70 км/год. Також важливо, що повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається. Поновлення права керування транспортними засобами здійснюється після чергової підготовки у відповідному навчальному закладі та після складання теоретичного й практичного іспитів у СЦ МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки", – пояснює Малашко.

Керівник Регіонального центру МВС переконаний: всі зміни, що стосуються виховання відповідальності у водіїв, мають позитивні наслідки.

"І якщо ми говоримо, що слід стимулювати цей процес, то проведу аналогію з вихованням дітей: найефективніше починати змалку, а в нашому випадку – з водіїв-початківців", – зазначив він.

Прес-секретар Патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук:

"Зміни однозначно позитивні. Хоча світовий досвід показує, що ДТП найчастіше спричиняють люди із середнім досвідом керування: 7-10 років. Насправді правопорушники у нас є з будь-яким досвідом. Зміни щодо видачі посвідчень на 2 роки можуть позитивно вплинути на те, що, можливо, боятимуться сідати нетверезими за кермо. Є й дрібніші порушення ПДР, але п'яний за кермом – це найстрашніше, що може бути. Тому, думаю, тепер водії задумаються".

Заступник директора з навчально-виробничої частини Луцької автошколи ТСОУ Анатолій Фаткулін:

"Аварії спричиняють ті водії, які вже мають трохи досвіду. Адже думають, що вони "аси". От до нас приходять учні, які десь трохи кермували, але запевняють, що вже вміють їздити. А коли починаєш питати Правила дорожнього руху – то вони нічого не знають. Тому ті, хто приходить і вчиться, ми йому показуємо, як їздити, як виконувати ПДР, що можна робити, а що – ні, вони більш усвідомлені. От таким дадуть "права" на два роки, і він буде їздити помаленьку. І так у них з'явиться більше впевненості.

А от зменшення швидкості до 50 км/год особливо ні на що не вплине. Той, хто їздив 60, той буде їздити 50. А той, хто їздив 100, так і буде їздити 100. Повинні інші заходи вживати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЧИ ДОПОМОЖУТЬ УКРАЇНЦЯМ "ТИМЧАСОВІ ПРАВА" І 50 КМ/ГОД (ФОТО)