В Україні хочуть ввести електронний арешт рахунків

Четвер, 16 листопада 2017, 18:21

Міністерство юстиції запроваджуватиме електронний арешт рахунків, використовуючи хорватський досвід.

Про це повідомив директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександр Олійник, – передають УНН.

"Міністерство юстиції перейматиме досвід Хорватії у запровадженні системи електронних арештів банківських рахунків", – зазначив Олійник.

З його слів, фінансове агентство, яке є провідною хорватською компанією у сфері фінансового посередництва, має можливість надавати банкам електронне розпорядження щодо блокування коштів протягом 60 хвилин. Оскільки сам процес відбувається протягом декількох хвилин, у боржника немає можливості вивести кошти з рахунків.

При цьому заступник міністра юстиції Сергій Шкляр зауважив, що запровадження єдиної системи електронних арештів банківських рахунків суттєво сприятиме покращенню ситуації з виконанням судових рішень, адже незважаючи на те, що в рамках реформи примусового виконання рішень встановлено чіткі та максимально короткі строки вчинення виконавчих дій, постанови про арешт коштів боржника все одно скеровуються виконавцями в банківські установи поштою або доставляються особисто.

Він також додав, що для ефективного виконання судових рішень в Україні було запроваджено інститут приватних виконавців. Наразі 73 особи зараховані до Єдиного реєстру приватних виконавців України і уже розпочали свою роботу.